Ειδησεογραφικό site

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

55

Και ξαφνικά, εκεί που η ελληνική πρόταση, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, έδειχνε να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν την επίτευξη συμφωνίας να συναντά εκ νέου εμπόδια.

Όπως προκύπτει, «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου, αύριο Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ΜΝΙ και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της για το νέο ταξίδι του κ. Τσίπρα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

Για τις δύσκολες ώρες των συνομιλιών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση ενημέρωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έβαλε επί τάπητος τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών, αλλά και το τι περιμένει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες -και, κυρίως, στο Eurogroup που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στις 20:00.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τα στελέχη και για την πρώτη εντύπωση -ήδη, οι αντιδράσεις είναι πολλές- που προκλήθηκε στο κόμμα από το περίγραμμα της συμφωνίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, ο πρωθυπουργός πλέον έρχεται αντιμέτωπος με το εσωτερικό του και μένει να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν μία συμφωνία που απέχει κατά πολύ από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Στελέχη του κόμματος, σε συνομιλίες που έχουν, παραδέχονται ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και αυτό που περιμένουν για να εκφραστούν, είναι αν θα υπάρχει διασφάλιση για το ζήτημα διευθέτησης του χρέους και λύση για της χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας, μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται αύριο να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να αποφασίσει ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμα ο κ. Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα πριν το Eurogroup και δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ανάμεσα σε άλλους, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Πιο πριν, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον κ. Τσίπρα το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Eurogroup για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.