Ειδησεογραφικό site

Έκκληση του ΔΝΤ στη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες

38

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα συνεχίσει με ταχύτερο ρυθμό, αναφέρει σε έκθεση του το ΔΝΤ, στην οποία τονίζει πως η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρωζώνη αυξάνοντας τις επενδύσεις σε υποδομές.

«Οι ισολογισμοί είναι υγιείς, έχει επιτευχθεί δημοσιονομική προσαρμογή και οι χρηματοδοτικές συνθήκες για τις εταιρείες είναι ευνοϊκές. Η ιδιωτική κατανάλωση θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη της απασχόλησης και των μισθών, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Ωστόσο, ενώ η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη από ότι στο παρελθόν, η πτώση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι σταδιακή» σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι πιθανότατα θα αυξήσει σύντομα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Τον Απρίλιο ανέφερε πως αναμένει ανάπτυξη 1,7% το 2014 και 1,6% το 2015.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης στη Γερμανία και ταυτόχρονα στην στήριξη της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Όπως υποστηρίζει η αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και η μεταρρύθμιση του τομέα υπηρεσιών θα αυξήσει τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, θα μειώσει το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και θα έχει θετικές επιπτώσεις υπερχείλισης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, βοηθώντας στην εξισορρόπηση της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με το ταμείο, η Γερμανία μπορεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να επενδύει ως και 0,5% του ΑΕΠ χωρίς να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και με ελάχιστο αντίκτυπο στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.

Επιπλέον, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το ΔΝΤ ζητά μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική για την στήριξη της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Πηγή: euro2day.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.