Ειδησεογραφικό site

Έκθεση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Στα 95 δισ. οι ανείσπρακτες οφειλές προς στο δημόσιο

64

Πάνω και από τα 74 δισ. ευρώ έχουν εκτιναχθεί πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ μαζί με τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία το συνολικό χρέος υπολογίζεται πλέον πως φτάνει στα 95 δισ. ευρώ!

Όπως προκύπτει από έκθεση-βόμβα που συνέταξε το Ελεγκτικό Συνέδριο επί του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το έτος 2013, η οποία κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, πέραν από τα χρέη των 70,1 δισ. ευρώ στην εφορία (στοιχεία Σεπτεμβρίου) που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν και άλλα τουλάχιστον 4 δισ. ακόμη τα οποία χρωστούν ιδιώτες στα Τελωνεία και δεν συνυπολογίζονται ως τώρα στα χρέη προς το δημόσιο.

Αν υπολογίσει όμως κανείς και ότι στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) έχουν μεταβιβαστεί προς διαχείριση και είσπραξη ως τώρα χρέη 10,4 δισ. ευρώ, αλλά υπολογίζεται πως εκκρεμούν και άλλα 9-10 δισ. ευρώ, τότε στο σύνολό τους τα χρέη που βαρύνουν ιδιώτες αλλά δεν μπορεί να εισπράξει το Κράτος φτάνουν στα 95 δισ. ευρώ. Έτσι πλέον τα χρέη αυτά ξεπέρασαν αισίως πια το… 50% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα πάντως με τα όσα αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα επίσημα στοιχεία για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αρμοδιότητος του υπουργείου Οικονομικών είναι υποεκτιμημένα, αφού δεν περιλαμβάνουν το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Τελωνεία όλης της χώρας, το οποίο φθάνει (ή ξεπερνά πλέον) και τα 4 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, στις σελίδες 16 και 61 της έκθεσής του επί του Απολογισμού του Κράτους επισημαίνει ότι το υπόλοιπο των εσόδων του Δημοσίου που εκκρεμούσαν για είσπραξη στις 31-12-2013, όπως αυτό παρουσιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ανερχόταν σε 62,41 δισ. ευρώ. Το Ε.Σ. αποκαλύπτει επίσης στη σελίδα 55 της έκθεσής του επί του Απολογισμού ότι τα ανείσπρακτα έσοδα των Τελωνείων ανέρχονταν στις 31-12-2013 σε 4,013 δισ. ευρώ. Συνεπώς, στο τέλος του 2013, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δεν ανέρχονταν σε 62,41 δισ. ευρώ, όπως τα παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε 66,42 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, στις σελίδες 21 και 62 της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους για το έτος 2013 υπογραμμίζεται ότι:

«Στο εισπρακτέο υπόλοιπο του κρατικού απολογισμού δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των Τελωνείων της χώρας, τα οποία ως βεβαιωτικές και εισπρακτικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 2362/1995 (περί δημοσίου λογιστικού), δύνανται να ενεργούν βεβαίωση και είσπραξη δημοσίων εσόδων δυνάμει νόμιμου τίτλου. Κατά συνέπεια, το υπόλοιπο που εκκρεμεί προς είσπραξη από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους είναι διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται στον Απολογισμό. Τούτο δεν συνάδει με τις διατάξεις 79 παρ. 2 του Συντάγματος και 5 παρ. 2 του ν. 2362/1995, (σύμφωνα με τις οποίες όλα τα έσοδα και έξοδα του Κράτους πρέπει να αναγράφονται στον Προϋπολογισμό και στον Απολογισμό) καθώς και με τις βασικές αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας του Προϋπολογισμού».

Τα σχόλια είναι κλειστά.