Ειδησεογραφικό site

«Άρωμα» φοροελαφρύνσεων, λόγω αυξημένων εσόδων από ΕΝΦΙΑ κ.α.

33

«Κλειστά τα χαρτιά της» κρατάει ακόμη η Τρόικα για τον νέο προϋπολογισμό του 2015. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομκών μετά τη συνάντηση το Σάββατο του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών «την Δευτέρα το πρωί θα καταθέσουμε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που απέχει ελάχιστα από τον στόχο» του 3% για το  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα θέτει στόχο στον προϋπολογισμό για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ και, πάντως,  όχι 2,3%-2,7% όπως αναφερόταν στις αρχικές διαρροές προτού ξεκίνησουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Εμμένουμε στο στόχο» έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξει και αντιπαράθεση με την Τρόικα. Με μόλις 0,1% του ΑΕΠ (ή περίπου 200 εκατ. ευρω) μικρότερο πλεόνασμα από τον στόχο στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα έχει περιορισμένα περιθώρια να καλύψει τις φοροελαφρύνσεις ή και τη δαπάνη για αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων -θέματα για οποία θα υπάρχει και γραπτή αναφορά στο προσχέδιο.
Ωστόσο, όπως έλεγε η ίδια πηγή, δεν είναι σίγουρο ότι τα μεγέθη αυτά θα υπάρχουν και στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές «δεν έχουν  πει ούτε ένα δικό τους νούμερο»,  αναμένοντας προφανώς «να δουν την πορεία στο επόμενο δίμηνο» και τότε να παρέμβουν, αν χρειαστεί.
«Υπάρχουν ρίσκα, δεν μπορώ να πω αν θα μιλάμε τότε για κάτω ή πάνω από το στόχο του 3%» που έχει τεθεί στο Μνημόνιο. Πάντως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως και τον Σεπτέμβριο ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις ως τώρα. Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως η είσπραξη του Σεπτεμβρίου μαζί με τον ΕΝΦΙΑ «πήγε καλά, είμαστε 16% πάνω από τα περσινά έσοδα και ελαφρώς υψηλότερα από το φετινό στόχο». Αυτός μπορεί να είναι και ένας επιπλέον λόγος που «η Τρόικα δεν σήκωσε σημαία διαφωνιών γιατί επί τρία χρόνια όποτε το έκανε, στο τέλος αποδείχθηκε πως εμείς είχαμε δίκιο», τόνιζε η ίδια πηγή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.