Ειδησεογραφικό site

Άλλο εκφοβισμός κι άλλο δικαιολογημένος φόβος

59

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Αν απορρίψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας των κακών κατά της καλής Ελλάδας,  τότε αβίαστα προκύπτουν κάποια συμπεράσματα καθόλου ευχάριστα.

– Είτε μας αρέσει είτε όχι, ξαναγίναμε  ως χώρα,διεθνές πρόβλημα,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ελληνικό λαό όσο για την ίδια τη χώρα.

-Όλοι αυτοί που επισημαίνουν κινδύνους πραγματικούς ή φανταστικούς για την πορεία μας στην Ευρωζώνη ,μαθηματικά αποκλείεται να έχουν συνεννοηθεί όλοι  μαζί προκειμένου να φοβίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους που σκέπτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή τα άλλα αντιμνημονιακά  κόμματα. Το πιθανότερο είναι πως κάποιοι από αυτούς, απλά βάζουν τη λογική στη ζυγαριά των αριθμών ,των νόμων και των συμφωνιών που ισχύουν σε όλο  τον ευνομούμενο κόσμο.

-Αν παρά τις διαβεβαιώσεις εσχάτως  μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και πως δεν έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, οι ξένοι δεν πείθονται, τότε μάλλον ή γνωρίζουν κάτι παραπάνω ή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επικοινωνεί με τον σωστό τρόπο και αρκούντως πειστικά τις θέσεις του.

-Κατά τον ίδιο τρόπο δεν πείθει και τους Έλληνες πολίτες που σπεύδουν με ανησυχητικό ρυθμό και σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες

-Οι  μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ πως εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, κρίνονται επιεικώς αφελείς καθώς μόνο η ΕΚΤ μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο και φυσικά υπό την προϋπόθεση πως η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της και παραμένει εντός του προγράμματος στο οποίο έχει ενταχθεί.

– Οι συνολικές καταθέσεις των Ελλήνων που  κυμαίνονται γύρω στα 160 δισ. δεν υπάρχουν  στα χρηματοκιβώτια των ελληνικών τραπεζών. Έχουν τοποθετηθεί σε δάνεια, ομόλογα και έντοκα και επομένως δεν υφίστανται ως πραγματικό χρήμα.

– Το πραγματικό χρήμα που κυκλοφορεί ( αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι λιγότερο από 10 δισ. Ευρώ) αντλείται από την ΕΚΤ η οποία έχει την υποχρέωση να στηρίζει τις Ελληνικές τράπεζες μόνο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το μετά θα  εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση κι αν θα συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνημένα.

– Αυτή η καινοφανής θεωρία που αναπτύσσεται  τις τελευταίες μέρες ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ,  επειδή θα τα σπάσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, πως θα κάνει εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, αποδεικνύεται στην πράξη μια μπούρδα γιατί απλά ,ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

-Οι ξένοι αναλυτές και ειδήμονες περί της πραγματικής  εικόνας της οικονομίας της χώρας τρελαίνονται όταν ακούνε από τους Έλληνες πολιτικούς  όλες αυτές τις θεωρίες που αγνοούν τα πραγματικά μεγέθη και τις ανάγκες της χώρας υποσχόμενοι παράλληλα παροχές χωρίς όμως πηγές χρηματοδότησης.

-Η δε  επάνοδος με περισσή ευκολία  του Grexit, με την “δημοκρατική” προτροπή πως κάτι τέτοιο είναι στο χέρι του Ελληνικού λαού, από τη μια μπορεί να φαίνεται  ως εκβιασμός αλλά από την άλλη, δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά, δεν θα στοιχίσει πάρα πολλά στους Ευρωπαίους ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Όλα αυτά λοιπόν καλό είναι να τα γνωρίζουν και να τα σκεφτούν όσοι αρθρώνουν δημόσιο πολιτικό λόγο, στην προσπάθεια να πείσουν το εκλογικό σώμα  να τους προτιμήσει. Κι αυτό γιατί ενίοτε ο δημόσιος λόγος μπορεί να αποφέρει τεράστια πλήγματα στη χώρα, ίσως και χειρότερα από κάποιες επιπόλαιες και  πρόχειρες πράξεις ακόμα κι αυτών που ασκούν εξουσία.

Ο πολύς κόσμος άλλωστε, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει στην τελευταία λεπτομέρεια τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ούτε το διεθνές δίκαιο στο οποίο είναι ενταγμένη η χώρα.

Έχει πολλά άλλα βάσανα στον κεφάλι του. Δεν χρειάζεται επομένως ούτε να τον εκφοβίζουν ούτε να του πουλάνε παραμύθια  ευδαιμονίας.

Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, είναι να του πουν την αντικειμενική αλήθεια και όχι αυτή που αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Έχουμε δυστυχώς πολύ ανηφορικό δρόμο ακόμα για να βγούμε στο ξέφωτο, ακόμα κι αν αποφύγουμε το γκρεμό.

Αναδημοσίευση από: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.