Ειδησεογραφικό site

Άλλος για Πρόεδρος; – Όλα τα ονόματα που έχουν ακουστεί – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

59

Tης Ανδριάνας Ζαρακέλη

Σε πολιτική σπαζοκεφαλιά για τα επιτελεία όλων των κομμάτων έχει μεταβληθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας… Δεν αρκεί μόνο η αναζήτηση του καταλληλότερου προσώπου για το ανώτατο θεσμικό αξίωμα της χώρας, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη αριθμητική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο αν η χώρα θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αλλά και σε επαναληπτικές κάλπες.

Kαι αυτό εφόσον η Νέα Δημοκρατία ακολουθήσει τη γραμμή της αντίστοιχης με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ άρνησης σε περίπτωση που η Κουμουνδούρου είναι αυτή που θα κινήσει, από θέση εξουσίας, τη νέα διαδικασία προεδρικής εκλογής.

Το ενδεχόμενο κεντροδεξιού υποψηφίου φέρνει πιο κοντά στον πολυπόθητο αριθμό των 180 τους βουλευτές που αποχώρησαν από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ. Στον αντίποδα, ένας κεντροαριστερός υποψήφιος θα συγκέντρωνε τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ, βουλευτών που έχουν φύγει και βρίσκονται πλέον κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξει, όποιος και αν είναι.

Φώτης Κουβέλης

Πρώτο στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε το όνομα του Φώτη Κουβέλη, που επανέκαμψε ως μια συναινετική λύση, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με τη διάσπαση στο κόμμα εμφανέστερη από ποτέ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν του έχει γίνει κάποια πρόταση, δεν έχει αρνηθεί όμως το ενδεχόμενο αν και όταν… Όσον αφορά το σενάριο ότι το όνομά του έπεσε στο τραπέζι για να καεί, ο ίδιος περιορίστηκε να πει πως υπάρχουν πολλές σκέψεις για την ερμηνεία του γεγονότος…

Κώστας Καραμανλής

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες είναι αυτή του Κώστα Καραμανλή, που θα σηματοδοτήσει και την επανένωση της κατακερματισμένης κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να συγκεντρώσει ψήφους από όλους τους ορόφους της πρώην γαλάζιας πολυκατοικίας. Παράλληλα, λόγω του επίμονου πολιτικού φλερτ του Αλ. Τσίπρα με το καραμανλικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κρατήσει χαμηλά την πολιτική μάχη. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, πάντως, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό,  αρνείται σθεναρά, εγείροντας μεταξύ άλλων και θεσμικές διαφωνίες,  όπως οι περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει στην παρούσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και το θέμα της εκλογής από το λαό. Ήδη, μόνο το άκουσμα του ονόματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ανοιχτά πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση. Πάντως, με ζητούμενο την υπερκομματική εκτίμηση, το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τις τελευταίες ημέρες πρώτο στις συζητήσεις. Και σχεδόν όλοι έχουν κάποιον να προτείνουν.

Γ. Σουφλιάς, Στ. Δήμας, Ευ. Μεϊμαράκης

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος περιέγραψε ένα πρόσωπο κύρους, ένα πρόσωπο που θα ενώνει τον ελληνικό λαό και θα είναι ένα σύμβολο ενότητας, προτείνοντας τον Γιώργο Σουφλιά ή τον Σταύρο Δήμα. Από τον Ανδρέα Ψυχάρη προτάθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς, όπως εξήγησε ο βουλευτής, «έχει αποδείξει πως έχει διαχειριστεί τη Βουλή με συναίνεση και με σεβασμό προς τα υπόλοιπα κόμματα», υποστηρίζοντας πως μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Το όνομα του Νίκου Κωνσταντόπουλου –υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική– έριξε στο τραπέζι επίσημα ο πρώην υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, με τον ίδιο τον κ. Κωνσταντόπουλο λίγες ημέρες πριν με δήλωση-παρέμβαση στο θέμα να  έχει καταγγείλει πολιτική εκτροπή, κάνοντας λόγο για χρηματισμό βουλευτών προκειμένου να μη γίνουν πρόωρες εκλογές.

Δ. Αβραμόπουλος

Στο παρελθόν, πάντως, πολλοί βουλευτές, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, έβλεπαν στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου τη λύση στο γόρδιο δεσμό, η τοποθέτησή του όμως στην Κομισιόν έδωσε τέλος στις συζητήσεις (ή τις μετέφερε για το 2020).

Ν. Αλεβιζάτος, Π. Πικραμμένος

Στο κενό φαίνεται πως έπεσε η πρόταση του αρχηγού του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για το συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, καθώς την επομένη ο κ. Αλιβιζάτος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να αναμειχθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, το όνομά του στη διεξαγόμενη συζήτηση για την προσεχή προεδρική εκλογή. Στη λίστα των ονομάτων των υποψηφίων παραμένει και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος έχει κερδίσει τη συμπάθεια του πολιτικού κόσμου. Σε αυτή την περίπτωση σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι ΑΝΕΛ, καθώς ο Π. Καμμένος ήταν αυτός που πρότεινε τον  πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Γυναίκα στο ύπατο αξίωμα;

Πολύ ψηλά  στην ατζέντα  είναι και το ενδεχόμενο να προταθεί γυναίκα. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στο παρελθόν, σε μια αποστροφή του λόγου του, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες. Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Άλλωστε, οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γυναίκα, ποντάροντας στον ισχυρό συμβολισμό της αρχής μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.

Μαρία Δαμανάκη

Από τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι αυτό της Μαρίας Δαμανάκη με τους  βουλευτές της ΝΔ να διαχωρίζονται σε υποστηρικτές και πολέμιους της ιδέας. Οι πρώτοι βάζουν στη ζυγαριά την ευρωπαϊκή της εμπειρία και τους δεσμούς της με την Αριστερά, που θα συμβολίσουν την ενότητα του πολιτικού κόσμου.  Οι δεύτεροι υπενθυμίζουν την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της περί σεναρίου εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας πως, αν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, προτιμότερο θα ήταν  να προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Ιωάννα Καρυστιάνη

Ψηλά φιγουράρει και το όνομα της Ιωάννας Καρυστιάνη, γνωστής συγγραφέως και συζύγου του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Η κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματός της «Η μικρά Αγγλία» έχει ήδη πάρει το δρόμο για τα Όσκαρ. Γνωστή για την αντιδικτατορική της δράση,  μέλος της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και στη συνέχεια στο Συνασπισμό, με πίστη στην ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, αν και της έχουν γίνει κατά καιρούς προτάσεις να πολιτευθεί, αρνείται μέχρι τώρα πεισματικά.

Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη

Έδαφος, πάντως, κερδίζει τις τελευταίες ημέρες και το σενάριο της υποψηφιότητας της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώην πρόεδρος της Βουλής –η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Σώματος–, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με μακρά πολιτική καριέρα, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η θητεία της στη Βουλή σημαδεύτηκε από την «προφητεία» της –τα όσα είπε περί εθνικής κυριαρχίας– κατά την προσφώνηση του Κάρολου Παπούλια στην ορκωμοσία του το 2005, λόγια που έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων των Ελλήνων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.