Ειδησεογραφικό site

Άγριο «πέσιμο» Γιούνκερ στον Τσίπρα για φορολόγηση πλουσίων και αμυντικό προϋπολογισμό

75

 

Στην Ελλάδα επανήλθε κατά τη δευτερολογία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις» είπε, «η χώρα δεν μπόρεσε λόγω διοικητικών προβλημάτων και άλλων, να απορροφήσει τα κονδύλια που έχουν τεθεί στη διάθεσή της. Και δεν μιλάμε μόνο για τα 35 δισ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ως γνωστό χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κ. Ντομπρόφσκις «προσπάθησε να συσσωρεύσει όλους τους ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους που χρειάζονται ούτως ώστε ταχύτατα και χάρη στους κανόνες συγχρηματοδότησης να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει ήδη κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έκανε τους περασμένους μήνες».

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από το πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνκερ δήλωσε:

«Από αισθητικής πλευράς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι υπόδειγμα, αλλά όπως το είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο, κάναμε μια αξιολόγηση κοινωνικού αντίκτυπου του ελληνικού Μνημονίου και εκεί δεν υπήρξε ούτε λέξη επ΄ αυτού. Εάν είχε υπάρξει, τότε καλά θα είχατε κάνει να μας επικρίνετε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναλογίσθηκε στη συνέχεια εάν το θέμα του ΦΠΑ και του συντελεστή του στον τομέα της εστίασης είναι τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα:
«Εμείς παίρνουμε αποφάσεις ως πολιτικοί που είμαστε» δήλωσε. «Ίσως δεν το ξέρετε, γιατί δεν σας το λένε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε κάτι λογικό: Να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας. Επίσης, υπάρχει το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πλοιοκτητών. Δεν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ, ο Χριστιανοδημοκράτης Συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες μία επιχειρηματολογία από τον πρωθυπουργό κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων. Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που το πρότεινε».

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που έκαναν σχετικές παρεμβάσεις γύρω από την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Μιλήσατε για ειλικρίνεια. Λοιπόν, δεν είναι σωστό να μην ακούτε και τις δύο πλευρές για το ζήτημα. Δεν θέλω να επεκταθώ γι αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε, γιατί θα μου πείτε ότι μιλάω για εσωτερικά ελληνικά ζητήματα στη σημερινή μας συζήτηση και δεν πρόκειται να το κάνω».

«Πάντως, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ πιο ευγενικός μαζί μου απ’ ό,τι με σας στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες. Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μέρος της πρώην τρόικα. Αν δεν υπήρχε, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μνημόνιο που θα είχε προκύψει, θα ήταν κατά πολύ επαχθέστερο σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από πολλές απόψεις πρόκειται για ένα Μνημόνιο ελαφρότερο από αυτό που θα είχε διαφορετικά προκύψει» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Σκληρό μήνυμα Γιούνκερ: Επαναφέρει το Grexit – Σεβαστείτε το Μνημόνιο αλλιώς η ΕΕ θα αντιδράσει διαφορετικά

Περίπου έναν χρόνο μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ θα μιλήσει, σήμερα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την «Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», μια διαδικασία που θεσμοθετήθηκε με τη συνθήκη της Λισαβόνας και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Στην πρώτη του ομιλία από θέση του Προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να τοποθετηθεί για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τόσο την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα περισσότερα κράτη- μέλη.Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «τα κράτη- μέλη στα οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, όπως δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτές τις προκλήσεις (με τους πρόσφυγες). Καλώ όλα τα κράτη – μέλη να δεχθούν την μετεγκατάσταση προσφύγων από αυτές τις χώρες».«Δεν υπάρχει θρησκεία, δεν υπάρχουν πιστεύω όταν αυτό αφορά στη σωτηρία προσφύγων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Προσπαθούσα να εξηγήσω στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Τσίπρα πως στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μόνο η ελληνική. Η Κομισιόν έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, η οποία ακόμα φυσικά δεν έχει βρεθεί. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν σφάλμα και αδυναμία της Κομισιόν. Δεν ήθελα να αφήσω μόνο τους γραφειοκράτες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Και ο Φρανς Τίμερναμς και ο Πιερ Μοσκοβισί και εγώ προσωπικά κάναμε πολλά για το ελληνικό πρόβλημα. Για εμάς η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή. Αλλιώς θα είχε ήδη συμβεί» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας ήξερε πως το Grexit ήταν μια πιθανότητα και για αυτό κάναμε ότι έπρεπε και το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο δομικό, αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ο Έλληνες εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους και πρέπει να τους σεβόμαστε. Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν αυτή τη φορά δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, τότε πλέον η αντίδραση της Ευρωζώνης θα είναι πολύ διαφορετική».

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, οι νομοθετικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το 2016, η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και ο επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης και το πρόγραμμα της Επιτροπής για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Προέδρου Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθύνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια ολοκληρωμένη και αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής και θα παρουσιάσει τα όποια θετικά μέχρι τώρα αποτελέσματά της σε μια σειρά ζητημάτων και θα προσπαθήσει να δείξει πως η Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις συνεχιζόμενες και πολλαπλές κρίσεις που την απασχολούν.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέσω της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και από ορισμένες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου.

Την ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές καθώς και παρεμβάσεις από όλους τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.