Ειδησεογραφικό site

Όλο το παρασκήνιο για την εντολή να κλείσουν τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών

35

Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για την διαταγή του αρμόδιου υποστράτηγου Νίτσα να απελευθερωθούν οι παράνομοι μετανάστες και να μην γίνονται έλεγχοι σε όλους όσους μπαίνουν εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς άδεια, νέα στοιχεία έρχονται να ρίξουν φως στην υπόθεση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό.

Έδωσε η κυβέρνηση εντολή να εκδοθεί η διαταγή για άνοιγμα των προαναχωρησιακών κέντρων και τερματισμό της κράτησης των μεταναστών; Επρόκειτο για πρωτοβουλία και μονομερή απόφαση ενός ανώτατου αξιωματικού ή μήπως ήταν προβοκάτσια;

Σε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ο κ. Πανούσης γίνεται σαφής εναφορά σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη. «Στις 3-3-15 από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων κατόπιν επικοινωνίας / παρέμβασης της κυρίας Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση/εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Στο σημείο 4 του ενημερωτικού αναφέρεται: «Σημειώνεται ότι στην πράξη για τους νεοεισερχόμενους επρόκειτο για την ίδια πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δύο έτη καθότι λόγω της έλλειψης χώρων κράτησης και των μεταναστευτικών ροών (πρόσφυγες Σύριοι επί το πλείστον) πάλι αφήνονται ελεύθεροι με προθεσμία προς αναχώρηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έτος 2014 συνελήφθησαν 77.163 από τους οποίους μόνο οι 4.000 περίπου κρατήθηκαν» επισημαίνεται από τη διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της ΕΛΑΣ.

egrafo-570

egrafo1-570

«Στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης» επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο ίδιο ενημερωτικό ωστόσο επισημαίνεται ότι έπειτα από σύσκεψη που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου στο γραφείο του κ. Πανούση και στη συνέχεια στο γραφείο του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας απεστάλη την ίδια μέρα (από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων) προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες διαταγή στην οποία ορίζονταν τα εξής:

«Ι. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής να συγκροτήσει μεικτά συνεργεία αποτελούμενα από αρμόδιους υπαλλήλους της, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς και ιατρικό προσωπικό, τα οποία θα εξετάσουν έναν προς έναν όλους τους αλλοδαπούς κρατούμενους με αφετηρία την Αμυγδαλέζα με τα παρακάτω κριτήρια:
α. Πολύμηνη κράτηση (ξεκινώντας από τους επί μακρόν κρατούμενους 18μηνο, 17μηνο, 16μηνο κ.ο.κ)
β. Την ευαλωτότητα (ασθενείς, υπερήλικες, γυναίκες)
γ. Αιτούντες άσυλο (με προτεραιότητα καταγεγραμμένους με πολύμηνη κράτηση).

ΙΙ. Στη συνέχεια δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν.3907/11 θα αναβάλλεται η επιστροφή και θα τους χορηγείται αναβολή 6μηνης διάρκειας η οποία δύναται να ανανεώνεται εφόσον εξακολουθούν οι λόγοι χορήγησής της (ανέφικτο της επιστροφής). Οι εν λόγω αλλοδαποί θα δηλώνουν διεύθυνση στην οποία θα διαμένουν ή θα φιλοξενηθούν έως την επιστροφή τους, η οποία θα αναγράφεται επί της χορηγηθείσας απόφασης.

ΙΙΙ. Πριν την ελευθέρωσή τους και ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες (ασθενείς κλπ) θα λαμβάνεται μέριμνα με αρμόδιους φορείς (περιφέρειες, νοσοκομεία, ΜΚΟ κλπ) για τη συνέχιση της θεραπείας τους, εισαγωγή σε νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ.
«Θα είναι καταστροφή να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος…». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το πρωί ο κ. Πανούσης στο protothema.gr που ρώτησε γιατί από την Αμυγδαλέζα οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται με πούλμαν και συνοδεία περιπολικού στην Ομόνοια, όπως αποκάλυψε με φωτογραφικά ντοκουμέντα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσέθεσε ότι, έστω και συμβολικά, ήταν λάθος αυτή η κίνηση και ότι δεν έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια, για «να μην τους δίνουμε ιδέες», ενώ δήλωσε άγνοια για τη μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα ψάξει το θέμα, για να διαπιστώσει τι πραγματικά γίνεται με την απελευθέρωση των μεταναστών από το κέντρο κράτησης των Θρακομακεδόνων, λίγα μόλις μέτρα από την Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Τι λέει το Μαξίμου

• Διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων υπουργείων. Μάλιστα, ενώ «κοινοποιήθηκε» σε συγκεκριμένα ΜΜΕ από χθες το απόγευμα, στα αρμόδια υπουργεία έφτασε μόλις σήμερα το πρωί.

• Η διαταγή ανακλήθηκε άμεσα και έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες και τα κίνητρα της παράτυπης έκδοσής της.

• Η ρητορική μίσους που αναπτύχθηκε από τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, καθώς και από μερίδα των ΜΜΕ στηρίζεται στην επινόηση ότι η συγκεκριμένη, άκυρη, διαταγή, προέβλεπε πως σήμερα το πρωί θα άνοιγαν όλα τα σύνορα και δίχως σχέδιο θα έκλειναν όλα τα κέντρα κράτησης! Η συγκεκριμένη επινόηση δεν προκύπτει από πουθενά! Ούτε από την περίφημη και άκυρη διαταγή.

• Ο κ. Σαμαράς και μερίδα των ΜΜΕ προέβησαν σε μία ακόμα επινόηση: πως η συγκεκριμένη διαταγή βγήκε με πολιτική εντολή, ενώ αυτό έχει διαψευσθεί με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

• Η κυβέρνηση επιλέγει η ίδια τους τρόπους και το χρόνο υλοποίησης της πολιτικής της και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

• Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την εφαρμογή του Ν. 3907/2011. Με βάση την εφαρμογή του νόμου έχουν αρχίσει να αφήνονται ελεύθεροι μετανάστες που κρατούνταν παρανόμως στα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τις κατάλληλες προβλέψεις και όρους, όπως και τη δήλωση οικίας, με προτεραιότητα στις ευάλωτες περιπτώσεις όπως οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικοι, με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας. Ακόμα εφαρμόζεται η άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να κλείσει οριστικά το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας για ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και συμβολικούς λόγους. Ακόμα προετοιμάζεται η μετατροπή των υπολοίπων κέντρων κράτησης σε ανοικτές δομές φιλοξενίας.

• Ας το κάνουμε σαφές: οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιδόθηκαν σε, μια πολυδάπανη, απάνθρωπη και ξενοφοβική, μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, διασύροντας τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με καταδίκες και πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

• Οι μαραθώνιοι παραπληροφόρησης και ξενοφοβικής υστερίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας, υπεύθυνης και ανθρωπιστικής συζήτησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

• Αρκετά από τα παραπάνω σημεία έχουν γίνει γνωστά από τις παρεμβάσεις των στελεχών της κυβέρνησης, όμως ορισμένοι εξακολουθούν σκοπίμως να αρνούνται να τα καταλάβουν. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κρίνει τα δημοσιογραφικά κριτήρια κανενός, ούτε την εμμονή που διαφαίνεται σε μια παράτυπη και άκυρη διαταγή σε βάρος της πραγματικότητας. Εμπιστευόμαστε απόλυτα την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε γνωρίζαμε καλά πως η απόφασή μας να πολεμήσουμε τα συμφέροντα, θα οδηγούσε στο να μας πολεμούν και εκείνα.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση για τους μετανάστες με την Νέα Δημοκρατία να αποκαλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ψεύτη και τον Γιάννη Πανούση να λέει πως είναι υποκριτές που είχαν δημιουργήσει την «δική τους» αστυνομία

Τα σχόλια είναι κλειστά.