Ειδησεογραφικό site

Όλος ο διάλογος Τσίπρα-Αβραμόπουλου: Υπουργέ, εμείς επικοινωνούσαμε όλο αυτό το διάστημα

42
Στο Πεντάγωνο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη παραβίαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας την ενέργεια της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνοντας μάλιστα λόγο για κίνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά και τορπιλίζει τη διαδικασία διαλόγου για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι περιβάλλεται από εμπιστοσύνη, γιατί το κράτος θα έχει συνέχεια. Υποστήριξε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες εις βάρος των στρατιωτικών και ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, αναφερόμενος σαφώς στην απόφαση που δικαιώνει τους στρατιωτικούς για την περικοπή των αποδοχών τους.

tsipras-pentagono

Τέλος, τράβηξε «κόκκινη γραμμή» στις πρακτικές του παρελθόντος όταν, ερωτώμενος για νέες αγορές όπλων που ίσως θα πρέπει να γίνουν λόγω κρίσης στη ΝΑ Μεσόγειο, απάντησε ότι πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο του παρελθόντος, όπου με εξοπλισμούς μόνο επιδιωκόταν η ενίσχυση της χώρας.

 

Ο διάλογος του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Είναι γνώριμος ο χώρος γιατί έχετε ξανάρθει εδώ παλιότερα με τους συνεργάτες σας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας:

Από τότε μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει και στο χώρο και στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί θα αποτελέσουν αντικείμενο σήμερα της ενημέρωσης που ως εκ του θεσμικού σας ρόλου – και ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που πήρατε να βρεθούμε σήμερα – είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουμε πολλές από εκείνες τις πτυχές που αφορούν και στο αμυντικό σύστημα της χώρας και στα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα ανησυχητικά, που έχουν προκύψει στην περιοχή μιας και φαίνεται ότι οι εξελίξεις τόσο στην Μέση Ανατολή αλλά και στο ευρύτερο τόξο από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση».

Και πρόσθεσε ότι «εκείνο που μπορώ να σας πω ξεκινώντας είναι ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα κρατιέται όρθιο, η ψυχή του είναι οι άνθρωποί του, αλλά και όλο το δίκτυο και το σύστημα είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Θα πούμε όμως περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε:

«Υπουργέ, εμείς έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η επίσκεψή μου σήμερα εδώ δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, έχει ουσιαστικό, διότι βρισκόμαστε σε μία τεταμένη περίοδο. Υπάρχει ρευστότητα, γεωπολιτική ρευστότητα και νομίζω ότι οφείλουμε να δώσουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η χώρα παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί μεγάλες πληγές στην οικονομία της, παραμένει μία χώρα με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και αποτρεπτική ικανότητα. Και ως εκ τούτου νομίζω ότι είναι χρέος μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, να έχουμε την ουσιαστική και θεσμική ενημέρωση για όλες αυτές τις εξελίξεις».

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.