Ειδησεογραφικό site

Όλη… η «Χρυσή Αυγή» στο «σκαμνί»! – Ο εισαγγελέας προτείνει παραπομπή και των 18 βουλευτών, αλλά και 52 στελεχών – Ντογιάκος: «Στοχοποιημένος ήταν ο Παύλος Φύσσας»

64

Την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 70 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και οι 18 βουλευτές του ναζιστικού κόμματος εισηγείται με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

Με την πρότασή του ο κ. Ντογιάκος ζητεί την απαλλαγή 15 κατηγορουμένων, καθώς κρίνει ότι ενεπλάκησαν τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.

Ειδικότερα, με την πρότασή του ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή του Νίκου Μιχαλολιάκου και όλων των κατηγορουμένων βουλευτών για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα και για το κακούργημα της διακεκριμένη οπλοκατοχής.

Ακόμη με την 700 σελίδων πρότασή του ο κ. Ντογιάκος προτείνει σε ότι αφορά τον Χρήστο Παππά την μετατροπή του κακουργήματος της σύστασης παράνομου αρχείου σε πλημμέλημα.

Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται αναφορά σε κάθε μια εγκληματική ενέργεια της ΧΑ αξιολογείται, όμως, ως σοβαρότερη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν από περίπου ένα χρόνο. Η επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίποινα» και «Συνεργείο» αλλά και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στο Πέραμα και στην Κρήτη.

Ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο εισαγγελέας θεωρεί ότι ο 37χρονος μουσικός ήταν στοχοποιημένος, ότι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του ήξεραν ποιος είναι και ότι γενικότερα υπήρχε δόλος.

Στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνεται ότι πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δημιουργήθηκε από τους δράστες το κατάλληλο κλίμα, όπως προέκυψε από συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ αυτών η ειδοποίηση του τάγματος εφόδων αν πάει στην καφετέρια όπου ο άτυχος άντρας έβλεπε ποδόσφαιρο και άλλα.

Σε ότι αφορά την ΧΑ, στην πρότασή γίνεται αναφορά στη δράση της από το 1980 οπότε και σημειώθηκαν διάφορες επιθέσεις και περιστατικά αλλά κανείς, όπως σημειώνεται, δεν έδινε τότε σημασία.

Κατά τον εισαγγελέα η ΧΑ έγινε πιο επιθετική από το 2008 και μετά, ενώ λίγο πριν τις εκλογές του 2012, οπότε και καταθέτει το καταστατικό της, σημειώνεται σύμφωνα με τον εισαγγελέα, μεγάλη έξαρση της δράσης της.

Όπως επισημαίνεται, το κόμμα της ΧΑ, καταθέτοντας το καταστατικό της αποκτά και τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Στην Χρυσή Αυγή, κατά τον εισαγγελέα, υπήρχε ιεραρχία με πρώτο τον Ν. Μιχαλολιάκο, δεύτερο στη σειρά τον Χρ. Παππά. Ακολουθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα η ΧΑ από το 2008 και μετά πήρε τη μορφή της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας σημειώνει στην πρότασή του πως ένα κόμμα μπορεί να μεταμορφωθεί σε εγκληματική οργάνωση αν χρησιμοποιήσει τα επιτελεία του για εγκληματικές πράξεις.

Τέλος, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, που κατέθεσαν για την υπόθεση της ΧΑ, ήταν αξιόπιστοι και επιβεβαίωσαν όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.