Ειδησεογραφικό site

Όλη η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα πως το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή στο ευρώ – Τι αναφέρουν οι FT – «Μένουμε Ευρώπη» η σημερινή συγκέντρωση

45

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν τους Έλληνες ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της χώρας τους αποτελεί στην ουσία ψηφοφορία για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Μάλιστα, επισήμαναν ότι η απόρριψη δεν θα φέρει καλύτερη συμφωνία και ότι, αν επικρατήσει το «όχι», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Τα παραπάνω γράφει σε άρθρο του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, επισημαίνοντας ότι οι προειδοποιήσεις των ξένων ηγετών έρχονται την ημέρα που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ, κάτι το οποίο δείχνει μάλλον αδύνατο.

«Αν δεν καταβάλει τη δόση, η Ελλάδα θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και την Κούβα, παρόλο που οι οίκοι αξιολόγησης και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν πως αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άλλα δάνεια της χώρας», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όπως σημειώνει, η δόση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στην ΕΚΤ τον επόμενο μήνα είναι πολύ πιο κρίσιμη και η αποτυχία καταβολής της θα έχει πολύ περισσότερες συνέπειες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης στις χρηματαγορές την πρώτη ημέρα της επιβολής των capital controls, ο Σπίγκελ επισημαίνει ότι την Τρίτη τα πράγματα δείχνουν να ηρεμούν, υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος «διάχυσης» είναι πιο περιορισμένος από ό,τι παλαιότερα.

Ο αρθρογράφος των FT αναδεικνύει επίσης τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση και το μέτωπο των δανειστών, το οποίο διατηρεί κοινή στάση.

Τόσο η Μέρκελ και ο Ολάντ όσο και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ματέο Ρέντσι δήλωσαν ξεκάθαρα πως η απόφαση των Ελλήνων κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

«Ωστόσο, η Αθήνα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, παρουσιάζοντας το δημοψήφισμα ως ψηφοφορία για τους τελικούς όρους που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης… Η άκρως τεχνική ερώτηση που θα κληθούν οι Έλληνες να απαντήσουν την Κυριακή δεν αναφέρει καν το ενιαίο νόμισμα», υπογραμμίζει το άρθρο.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν για να βρεθεί μια λύση της τελευταίας στιγμής, αφού το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανησυχεί για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο δολάριο μία γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Νέα συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» διοργανώνεται απόψε στην πλατεία Συντάγματος για τρίτη φορά τις τελευταίες 15 ημέρες.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο-πρόσκληση που έχει κυκλοφορήσει «η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι «ηρωική πράξη αντίστασης» όπως υποκριτικά υποστήριξε ο Τσίπρας, αλλά απόπειρα διχασμού των Ελλήνων για να αποφύγει τον διχασμό στο κόμμα του».

«Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα έχει χαθεί ο πόλεμος και δεν θα υπάρξει πλέον καμία δυνατότητα επιστροφής. Ο Λαός μας θα αντιμετωπίσει μια εθνική καταστροφή, ίσως μια νέα Μικρασιατική καταστροφή» προσθέτουν σε δραματικούς τόνους.

Διαβάστε το κάλεσμα όπως αναρτήθηκε στο Facebook.

Πολίτες της Αθήνας – Πολίτες της Ελλάδας

Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Έφτασε η ώρα των μεγαλύτερων αγώνων.
Οι ευθύνες όλων μας για την διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας, είναι τεράστιες.
Ο αγώνας για το αν θα κρατηθεί η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, ή θα ταυτιστεί με τις περιθωριακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, πέφτει στις δικές μας πλάτες.
Αν επιτρέψουμε στον ακραίο αριστερό-δεξιό συρφετό, να εξοβελίσει τη χώρα από την Ε.Ε. και από το Ευρώ, ίσως στο μέλλον δημοκρατικές κυβερνήσεις, να εκλιπαρούν, χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και η FYROM να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν για την επανένταξή της στην Ένωση.
Με το δημοψήφισμα που αποφασίσθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ στους πολίτες τίθεται χωρίς αμφιβολία η επιλογή ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη.
Το δίλημμα δεν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε η κυβέρνηση ή η τρόικα, που ούτως ή άλλως ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους.
Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι «ηρωική πράξη αντίστασης» όπως υποκριτικά υποστήριξε ο Τσίπρας, αλλά απόπειρα διχασμού των Ελλήνων για να αποφύγει τον διχασμό στο κόμμα του. Δυστυχώς τολμά να θυσιάσει τον Λαό για να εξασφαλίσει την επιβίωση του κόμματός του και της εξουσίας του.
Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν. Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα έχει χαθεί ο πόλεμος και δεν θα υπάρξει πλέον καμία δυνατότητα επιστροφής. Ο Λαός μας θα αντιμετωπίσει μια εθνική καταστροφή, ίσως μια νέα Μικρασιατική καταστροφή.
Ας διατρανώσουμε λοιπόν και πάλι, την απόφασή μας να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, όπως κάναμε στις 18 και στις 22 Ιουνίου.
Ας βροντοφωνάξουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΟΧΙ στο λόμπι της δραχμής, αυτό που καθοδηγεί τις πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης.
Ας συμμετάσχουμε μαζικά στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας ΝΑΙ, για την ΕΛΛΑΔΑ, για την ΕΥΡΩΠΗ, για τη ΖΩΗ την δική μας και των παιδιών μας.

Με τις σφυρίχτρες μας στο Σύνταγμα Τρίτη 30 Ιουνίου, 19:30

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

Τη Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη σε όγκο διαδήλωση οι οπαδοί του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανοίγοντας τον νέο κύκλο των κινητοποιήσεων.

Τη συγκέντρωση της Δευτέρας κάλεσαν το ΜΕΤΑ (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ συμμετείχαν εργατικές ενώσεις και σωματεία, κοινωνικοί φορείς και μικρότερα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

Αν και οι διαθέσεις του κόσμου αποβλέπουν στην στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την δύσκολη αναμέτρηση με τους δανειστές ήταν εμφανής στο χθεσινό συλλαλητήριο μία τάση ριζοσπαστικοποίησης που κατοπτριζόταν και στα συνθήματα στα πολύχρωμα πανό. “Στοπ στα μνημόνια, νέα και παλιά”, “όχι στην τρομοκρατία ΕΕ-ΔΝΤ, όχι άλλα μνημόνια”, “European people all together. Ούτε βήμα πίσω”, “Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές”, “Έξω ΕΕ ΔΝΤ-Διαγραφή χρέους”, “ΌΧΙ σε λιτότητα και φόβο, ΟΧΙ σε χρέος ευρώ ΕΕ μέχρι το τέλος”, “Κρατικοποίηση στις τράπεζες”, “Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΡΤ ήταν η αρχή, να σώσουμε τα λιμάνια, ΔΕΗ, Νοσοκομεία”, “Όχι χρέος, no dept”, “Ο λαός μας κουράστηκε να φοβάται”, “Λέμε όχι στον φόβο και στην υποταγή, όχι στους εκβιαστές. Η υποταγή έφερε την κατάρρευση”

Τα σχόλια είναι κλειστά.