Ειδησεογραφικό site

Όλες οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

28

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη , ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης παρουσιάζουν σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πρόκειται για τις περίφημες εκατό δόσεις, μεγαλύτερο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που θα φθάνει το 50% για τις 100 δόσεις, μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόσης και μείωση του επιτοκίου αλλά και κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για μικροοφειλέτες.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Ημερησία»,αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη Τρίτη και θα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων με τις οποίες θα «παγώνει» η λήψη αναγκαστικών μέτρων για χιλιάδες οφειλέτες, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Όλοι οι περιορισμοί που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων θα καταργηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ. ‘Ετσι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως 100 δόσεις.
Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 που προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση.

Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση:

Εκπτώσεις: Θα προβλέπονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν την οφειλή. Σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή θα διαγράφονται πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις. Για 100 δόσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων και για 50 δόσεις τη μείωση κατά 70% των προσαυξήσεων. Σήμερα για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%.

Μηνιαία δόση: Μειώνεται το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ. Παράλληλα το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Επιτόκιο: Μείωση του ετήσιου τόκου 4,56% που επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή στα επίπεδα του 3%-3,5%.

Εξωδικαστική επίλυση: Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

Αυτόφωρο: Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη, εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές. Η κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίες θα αφορά μικροοφειλέτες.

Κατασχέσεις: Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.

ΣΔΟΕ – Τελωνεία: Το ΣΔΟΕ θα αποκτήσει τη δυνατότητα βεβαίωσης των φόρων και προστίμων που προκύπτουν από τους ελέγχους. Επίσης δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.