Ειδησεογραφικό site

Ψυχρό κλίμα και βαριές δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα

23

daneistes-thumb-large

Υπουργοί Οικονομικών και στελέχοι διεθνώ οργανισμών διαμορφώνουν ένα πρωτοφανές δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα και μάλιστα εν όψει της σημερινής κρίσιμης μέρας. Οι δηλώσεις τους κυμαίνονται στον αποκλεισμό για διαγραφή χρέους αλλά ωστόσο αποκλείουν και το  Grexit. Αφήνουν ακόμα ανοιχτό παράθυρο για εξέυρεση λύσης.

Ντάισελμπλουμ: Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές προτάσεις

Μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει, εάν είναι εφικτό, η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη.

«Το εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι θα εξαρτηθεί πράγματι από αυτά που θα ακούσουμε αύριο (…). Αύριο θα εξετάσουμε εάν είναι εφικτό, στη βάση αυτών που θα μας πουν οι Έλληνες», είπε ο Ντάισελμπλουμ στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τη Βουλή της χώρας του ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδα θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από «αυστηρούς όρους» και τη λήψη «δύσκολων μέτρων» που όπως επανέλαβε είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Ένα «κούρεμα» χρέους συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις

Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι ταμπού δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμέγκνα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μόνο όμως αν η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Ένα κούρεμα δεν είναι ταμπού για το Λουξεμβούργο από την άποψη ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Όμως πρέπει να συζητηθεί σε ένα συνολικό πακέτο. Αν παρουσιαστεί με τρόπο που οι 18 εταίροι πρέπει να κάνουν κούρεμα και η Ελλάδα απλά κάνει αυτό που θέλει, αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Αυστριακός ΥΠΟIΚ: Μην περιμένετε σήμερα συζήτηση για «κούρεμα» χρέους

«Το Grexit δεν είναι πιθανό», δηλώνει εκ νέου σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει πολύ χρόνο».

Γκουρία (ΟΟΣΑ): Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί τελικά μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της που θα επιτρέψει στη μεσογειακή χώρα να παραμείνει στο ευρώ διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Όσο για τον λόγο που τον κάνει να το πιστεύει αυτό; «Το κόστος μίας ενδεχόμενης αποχώρησης θα ήταν υπερβολικά μεγάλο», τόνισε ο Γκουρία τη Δευτέρα από το Μέξικο Σίτι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι των οποίων τα συμφέροντα διακυβεύονται, άνθρωποι πολύ σημαντικοί και έξυπνοι και όλοι τους θέλουν μία συμφωνία».

«Γνωρίζουμε το κόστος ορισμένων εκ των λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το κόστος της απουσίας λύσης», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον 65χρονο Γκουρία, η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία επειδή αυτή η εξέλιξη δεν συμφέρει ούτε την ίδια τη χώρα ούτε τους δανειστές της. «Όλοι έχουν κάποιους περιορισμούς. Το μυστικό είναι να καταλαβαίνει ο ένας τους περιορισμούς του άλλου, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτούς», υπογράμμισε στη συνέντευξή του.

«Δεν βλέπω να φεύγει κανένας από το ευρώ. Βλέπω όμως περισσότερες χώρες να θέλουν να μπουν σε αυτό», κατέληξε ο Γκουρία.

Νοβότνι (EKT):Πιθανή η χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα

Χρηματοδότηση – γέφυρα έως ότου οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας πρότεινε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, το οποίο πρέπει να εξεταστεί» συμπλήρωσε, ο Αυστριακός τραπεζίτης, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

Όπως εξήγησε, έως ότου οριστικοποιηθούν οι όροι του τρίτου προγράμματος βοήθειας, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα παροχής μίας έκτακτης χρηματοδότησης, η οποία θα λειτουργήσει ως γέφυρα προς το νέο δάνειο.

Όσον αφορά τις τράπεζες, εξήγησε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως να καθίσταται επαρκής για όλη την εβδομάδα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η ΕΚΤ δεν θα δύναται να παράσχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως τόνισε εν συνεχεία, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν κινείται προς το συμφέρον των Ελλήνων, ενώ τέλος, κατέστησε σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν συνέβαλε στη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.