Ειδησεογραφικό site

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αντιρατσιστικό-Oνομαστική ψηφοφορία για τρία άρθρα

45

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ ονομαστική ψηφοφορία πρόκειται να γίνει για τρία άρθρα.

Με την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες), αλλά και την διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η κυρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης αναφερθείς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό». Και αυτό, καθώς θεωρεί ότι έχει σοβαρές ελλείψεις.

Βεβαίως, όπως είπε, «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα».

Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 2, το οποίο προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται έτσι η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να το καταψηφίσει.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης «μετά από τόσες παλινωδίες, τόση αντιπαράθεση και σύγκρουση, αυτό που έρχεται είναι απολύτως στον αέρα» και τάχθηκε κατά της «ποινικοποίησης της άποψης», σημειώνοντας ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ στα υπόλοιπα άρθρα φέρεται να επιλέγει το «παρών».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση διαχώρισε πλήρως την στάση της από την ΚΟ του κόμματός της δηλώνοντας «κατά» του άρθρου 2 καθώς, όπως είπε, «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης» και «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα εγκλήματα που διώκονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που στρέφονται κατά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η κ. Ρεπούση επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή «αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να συνάπτουν αναγνωρισμένη από την Πολιτεία σχέση» ενώ διερωτήθηκε αν «το ΚΚΕ είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης».

Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.