Ειδησεογραφικό site

«Ψήγματα» σύγκλισης, αλλά όχι συμφωνία εν όψει του αυριανού Eurogroup

77

Με την Ελλάδα να δίνει γραπτώς και σε αριθμούς την πρότασή της εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο, Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το βράδυ του Σαββάτου, οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στις συζητήσεις αυτές δεν τέθηκε ζήτημα περί συμφωνίας, αλλά υπήρξε αμοιβαία κατανόηση. Πλέον, και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, με στόχο την οριστικοποίηση δύο κειμένων-θέσεων -της ελληνικής και αυτής των δανειστών-, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Eurogroup.

«Παράθυρο» σύγκλισης φαίνεται να υπάρχει σε μία από τις βασικές διεκδικήσεις της κυβέρνησης. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως είπε και ο υπουργός Επικρατείας στο Mega, Αλέκος Φλαμπουράρης, έχει σχεδόν γίνει αποδεκτός από τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, «κόκκινες γραμμές» παραμένουν τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τι ζητά η Αθήνα

Εν όψει του Eurogroup και με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέραν της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση και δίδει πολύ μεγάλη σημασία στις διατυπώσεις περί «extension».

Επίσης, δεν ζητά την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ), αλλά την επιστροφή κερδών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ. ευρώ (από οκτώ δισ. ευρώ προηγούμενο αίτημα και πλαφόν σήμερα στα 15 δισ. ευρώ).

Ακόμη, ζητά τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ προς χρήση για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, τέλος, θέλει μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% και 4,5% του ΑΕΠ, που ισχύει για τα έτη 2015-2016.

Αμερικανική στήριξη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση.

Η δήλωση ήρθε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διπλωματικό «σαφάρι» της κυβέρνησης, που συνεχίζεται.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, και η συνομιλία, την προηγούμενη Παρασκευή, του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.