Ειδησεογραφικό site

«Κλάδεψαν» την Παναρίτη στον ΣΥΡΙΖΑ και «αποδόμησαν» τον Βαρουφάκη – Όλο το παρασκήνιο που μπλόκαρε τον διορισμό στο ΔΝΤ – Τι λέει στην επιστολή παραίτησης της

61

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να «κλάδεψαν» την Έλενα Παναρίτη και να της στέρησαν τα 200.000 δολάρια το χρόνο που θα έπαιρνε από το ΔΝΤ, στην ουσία, όμως, αποδόμησαν τις επιλογές του πρωτοκλασάτου υπουργού Γ. Βαρουφάκη και τον εξέθεσαν στην κοινή γνώμη. Παναρίτη και Βαρουφάκης ήταν από τα πουλέν του Γιώργου Παπανδρέου, αφού η πρώτη διορίστηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού. Όταν ο Βαρουφάκης μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη του δουλειά ήταν να τοποθετήσει την Παναρίτη στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και μόλις προέκυψε το θέμα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ (ο οποίος παραιτήθηκε) βρήκε αμέσως αντικαταστάτη στο πρόσωπο της Έλενας ( για την οποία το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα εύστοχο σχόλιο αποκαλώντας την εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού). Η κυρία Παναρίτη ετοιμάζει ήδη την επιστολή παραίτησης της. Τα όσα έχουν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες με το θέμα Παναρίτη έχουν ως εξής:

Την πλήρη διαφωνία τους με τον διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζουν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση που έλαβε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η υπόθεση της κυρίας Παναρίτη έχει προκαλέσει τρικυμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανοικτή και δημόσια διαφοροποίηση δεκάδων βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στους διαφωνούντες συμπεριλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς ο οποίος κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι επέβαλε στην κυβέρνηση το πρόσωπο της Έλενας Παναρίτη με το ζόρι και την χαρακτήρισε ως το πλέον ακατάλληλο άτομο για την θέση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ!

Στο κείμενο που δημοσιοποίησαν θέτοντας βέτο στον διορισμό της κυρίας Παναρίτη οι 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν: «Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει -και με βάση την οποία εξελέγη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της».

Μπορεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδουν τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ σε ιδεολογικούς λόγους και στην προσήλωση της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην μνημονιακή πολιτική, όμως το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης κάθε άλλο παρά απαρατήρητο μπορεί να περάσει.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ υπογράφει ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο που προβλέπει ότι θα λαμβάνει αποδοχές περίπου 18.000 δολαρίων το μήνα, συνολικά δηλαδή πάνω από 200.000 δολάρια το χρόνο. Στις αμοιβές αυτές δεν συνυπολογίζονται οι παροχές, τα λεγόμενα benefits, που απολαμβάνει ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων εισιτήρια για αεροπορικές μετακινήσεις μόνο «first class», κάτι που εκτοξεύει τις ετήσιες απολαβές της κυρίας Παναρίτη (ή όποιου άλλου την αντικαταστήσει εφ’όσον τελικώς ο διορισμός της στο Ταμείο ακυρωθεί) σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 200.000 δολαρίων το χρόνο.

Κι όσο κι αν κάποιοι θέλουν να προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η διαφωνία τους στο πρόσωπο της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ είναι ιδεολογικής φύσεως και αφορά τη στάση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική των μνημονίων, είναι όμως προφανές ότι η οικονομική διάσταση της υπόθεσης κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει…

 Την πρώτη εσωκομματική και ενδοκομματική κρίση πυροδότησε “ο αψυχολόγητος” όπως χαρακτηρίζεται διορισμός της κας Ελένης Παναρίτη στο ΔΝΤ.

Για την μεν κυρία Παναρίτη, που κατάφερε να ενώσει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση έχει ληφθεί και αναζητείται ο πλέον εύσχημος τρόπος για να ματαιωθεί ο διορισμός της. Οι αντιδράσεις όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τον διορισμό της και στρέφονται πλέον κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη που την επέλεξε, παρότι γνώριζε ότι είναι «κόκκινο πανί» όχι μόνο για την αριστερή πτέρυγα αλλά συνολικά για τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.

Το τελευταίο που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, καθώς η διαπραγμάτευση είναι όντως σε κρίσιμο και καθοριστικό σημείο, είναι να προσπαθεί να κατευνάσει την εσωτερική αγανάκτηση που προκάλεσε ο διορισμός της κας Παναρίτη. Οι εξελίξεις χθες ήταν καταιγιστικές. Μετά το πρώτο κύμα δηλώσεων και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασαν προειδοποιήσεις και πληροφορίες ότι θα ακολουθήσουν πιο έντονες αντιδράσεις ο πρωθυπουργός είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ το βράδυ συναντήθηκε μαζί του για περίπου μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο ενδιάμεσα έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου κείμενο με υπογραφές βουλευτών οι οποίοι απερίφραστα αναφέρουν ότι “είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της”. Δεν είναι δίχως σημασία ότι οι περισσότεροι από τους 40 βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία και είναι εκείνοι που είχαν και την σχετική πρωτοβουλία. Επιπλέον το κείμενο μεταξύ άλλων υπογράφουν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη εκτιμάται ότι αν δεν δοθεί καθαρό σήμα από το Μαξίμου στο τέλος το κείμενο θα το υπογράψουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παναρίτη: Δεν αποδέχομαι τον διορισμό μου στο ΔΝΤ

Την απόφασή της να μην αποδεχθεί «εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» τον διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδς στο ΔΝΤ ανακοίνωσε με δήλωσή της το μεσημέρι της Δευτέρας η Έλενα Παναρίτη.

Στη δήλωσή της η κυρία Παναρίτη υποστηρίζει οτι «ποτέ δεν ζήτησα τη θέση αυτή» και προσθέτει ότι «την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ».

Καταλήγει, δε, ότι «θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Πάντως μετά τη δήλωση της κυρίας Παναρίτη κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως η επιλογή της ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά. «Οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», συμπλήρωναν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επισήμανση αυτή από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να μην «αδειαστεί» ο κ. Βαρουφάκης. Αντίθετα του παρέχεται πλήρης κάλυψη για τη συγκεκριμένη επιλογή, σε μια φάση που οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου έδειχναν να είναι τεταμένες.

Η επιστολή της κυρίας Παναρίτη έχει ως εξής:

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.

Θέμα Βαρουφάκη

Παρότι μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Βαρουφάκης διέρρευσε ότι “έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε”, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το θέμα της κυρίας Παναρίτη συζητήθηκε στην συνάντηση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν το βασικό ζήτημα αφού πλέον τα θέματα της διαπραγμάτευσης εξετάζονται στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν επίσης ότι “εφόσον ασχολήθηκε με το θέμα ο πρωθυπουργός η κυρία Παναρίτη έχει ήδη αντικατασταθεί”. Ως ο πλέον εύσχημος τρόπος προκρίθηκε ο κ. Βαρουφάκης να πείσει πλέον την εκλεκτή του να μην δεχθεί τον διορισμό.

Το θέμα όμως υπερβαίνει την κυρία Παναρίτη και επεκτείνεται πλέον στον υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό του κλίματος, το tweet του κ. Βαρουφάκη σύμφωνα με το οποίο: “οι φήμες περί παραίτησής μου είναι για πολλοστή φορά κατάφωρα πρόωρες”. Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε αναφέροντας: «Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί, Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικα έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών)».

Σύννεφα στο κυβερνητικό επιτελείο

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι στο θέμα αναμείχθηκαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Ζανιάς. Ο κ. Παππάς ήδη από προχθές υιοθέτησε και αναπαρήγαγε σχετικό tweet του ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη το οποίο ανέφερε: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν». Ο  κ. Ζανιάς παρενέβη με δηλώσεις του που φιλοξενεί το site του Βήματος σύμφωνα με τις οποίες: “Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο. Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου. Ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι». Στο ζήτημα όμως επανήλθε ο κ. Παπαδημούλης δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις: “Θέματα που αφορούν σε επιλογές προσώπων, στις διαδικασίες με τις οποίες γίνονται αυτές οι επιλογές κ.λπ., όπου έχουν διατυπωθεί και κριτικές παρατηρήσεις, αυτά θα εξεταστούν συλλογικά μετά με τους κανόνες που προβλέπονται». Από την άλλη πλευρά ο κ. Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας επίσης επανήλθε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, χαρακτηρίζοντας άστοχη την επιλογή της κ. Παναρίτη και βάζοντας θέμα Βαρουφάκη λέγοντας ότι την ευθύνη την έχει και αυτός που κάνει την επιλογή.

Η υπόθεση Παναρίτη όμως ανοίγει ευρύτερα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρει: “η Παναρίτη μας Μάρανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;”.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους ζητούν να ανακληθεί ο διορισμός Παναρίτη στο ΔΝΤ – Συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη στο Μαξίμου

Τα σχόλια είναι κλειστά.