Ειδησεογραφικό site

Χωρίς Τόμσεν οι συνομιλίες στο Παρίσι -Ράις:«Πρόλογος» αξιολόγησης του ελληνικού πλάνου

463

«Πρόλογος» της πλήρους αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα είναι οι συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων υπουργών και της τρόικα στο Παρίσι, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως οι συναντήσεις εκτός ελληνικού εδάφους, στο Παρίσι, συμφωνήθηκαν κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε πως η «πλήρης αποστολή» αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για την αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο Παρίσι, το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί από «επιλεγμένη ομάδα» στελεχών, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος έχει αναλάβει «πληθώρα υποχρεώσεων» ως προσωρινός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου. Ο κ. Τόμσεν αναμένεται πάντως να παραμείνει στην «εποπτεία» του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να είναι σαφής ο ακριβής ρόλος του.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράις, την ευθύνη για τις «καθημερινές» υποθέσεις σχετικά με τη χώρα μας αναλαμβάνει ο Ρίσι Γκοϊάλ, ο οποίος είχε σημαντική συμμετοχή και στις προπαρασκευαστικές επαφές του καλοκαιριού.

Το σκάνδαλο Ταπί «χτυπά την πόρτα» του ΔΝΤ

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συγκληθεί «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσει την κατάσταση της γενικής διευθύντριας του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την επίσημη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος της για «αμέλεια» στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας το 2008 στη Γαλλία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Crédit Lyonnais.

«Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον, χωρίς όμως να αναφερθεί πάντως σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ σχετίζεται με τις κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ έπειτα από τη διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, το οποίο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να της εκφράσει για μία ακόμη φορά την υποστήριξή του.

Μετά τον διορισμό της Λαγκάρντ τον Ιούλιο του 2011 «το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή επανειλημμένα (…) και κάθε φορά εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της γενικής διευθύντριας να εκτελέσει τα καθήκοντά της αποτελεσματικά», σημείωσε ο Ράις.

Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι η Λαγκάρντ «δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι», διότι, «δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον της γενικής διευθύντριας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.