Ειδησεογραφικό site

Χωρίς εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ συνταξιούχοι που ζουν με ΕΚΑΣ και επιδόματα ανεργίας

38

Να αποκλείσουν από τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους και άνεργους, επιχειρεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα ότι με την πρόσφατη φορολογική νομοθεσία, δηλώνονται πλέον σαν εισόδημα ακόμα και αν δε φορολογούνται, το ΕΚΑΣ ή το επίδομα του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης.

Με βάση το καθεστώς αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%!

Σε απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Σαββαϊδου με την οποία καθορίζεται η «διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα για το έτος 2014», ορίζεται ότι στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα. Τα ποσά αυτά δηλαδή θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς. Έτσι τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και πολλοί θα ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Έτσι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που έχασαν τα εισοδήματά τους και εξαθλιώθηκαν οικονομικά εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής» που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.