Ειδησεογραφικό site

Νέα «βόμβα» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – Η Τρόικα επιμένει ότι υπάρχει «έλλειμμα» 2,5 δισ και απαιτεί νέα μέτρα

37

Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το έλλειμμα δηλαδή που οι δανειστές προβλέπουν ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος, ναρκοθετεί τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι.

Οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το νέο χρόνο στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θέλουν να συμφωνήσουν χωρίς τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν νέα μέτρα», λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι το κλιμάκιο της Τρόικας ασκεί αφόρητες πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Με απλά λόγια, όλο το θέμα είναι το έλλειμμα για το 2015 το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν περίπου στα 2,5 δισ.ευρώ. Η Αθήνα υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και θεωρεί ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015. Τα επιχειρήματα της ομάδας Χαρδούβελη, όπως ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν πείθουν τους δανειστές.

Η Τρόικα, όπως λένε ενημερωμένες πηγές με γνώση των όσων γίνονται στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, θεωρει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ημίμετρα «δεν χορταίνει» και ζητάει κι άλλα για να υποχωρήσει…

Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, έλεγε μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής. Η ίδια πηγή πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα συντόμως.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προωύπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Το κρίσιμο Euro Working Group της Πέμπτης

Μέχρι τα ξημερώματα όμως διαφορές παρέμεναν σε πολλά ζητήματα, σύγκλιση υπήρξε σε ορισμένα, ενώ σήμερα θα φανεί «το τελικό κλίμα» και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες για να μπορέσει «να σταθεί» αύριο Πέμπτη στο κρίσιμο συμβούλιο Euro Working Group o εκπρόσωπος της Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, κ.Αν.Αναστασάτος, απέναντι στους «αγριεμένους» ομολόγους του που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελων της ευρωζώνης.

Άλλη «θετική» για την προσπάθεια της κυβέρνησης ένδειξη, που συντείνει πως οι δανειστές τα βρίσκουν με την Αθήνα και ότι δρομολογείται ταχεία επάνοδος στη χώρα μας της Τρόικα –βάζοντας τέλος και στην «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις της με την χώρα μας- αποτελεί πάντως και η πληροφορία πως για την 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να μετάσχουν σε συνέδριο που θα διεξάγεται στην Αθήνα και έχουν κληθεί να μετάσχουν οι επικεφαλής των ελεγκτών της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ –με τον κ.Γκογιάλ να φέρεται μάλιστα να έχει ήδη κάνει αποδεκτή την πρόσκληση να βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Πού κολλάει η διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μέσα στη διαπραγμάτευση:

1. Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει στα ύψη, έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα το 2015.
Για να καλύψει τη διαφορά η ομάδα Χαρδούβελη επιστρατεύει επιχειρήματα όπως ότι θα πετύχει καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης. Οι δανειστές δεν φαίνονται να πείστηκαν πάντως για όλα αυτά και ο κίνδυνος για πιέσεις για πρόσθετα μέτρα το 2015 παραμένει.

2. Μικρότερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά αφού φαίνεται να πιάνουν τόπο οι μελέτες και οι εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, για να μην επιμείνουν πλέον περισσότερο για ομαδικές απολύσεις οι δανειστές. Στα θέματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ισχυρά εμπόδια.

3. Οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, φεύγοντας από το προσκήνιο τουλάχιστον για φέτος. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ντάκλαν Κοστέλο-ΕΕ, Κλάους Μαζούχ-ΕΚΤ και Ρίσο Γκογιάλ-ΔΝΤ) πρωταγωνιστούν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προωύπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Διαβάστε ακόμα: Χαρδούβελης: «Κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε» – Έως αργά τη νύχτα η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.