Ειδησεογραφικό site

«Χτύπησε» ξανά η Moody’s: Υποβάθμισε 5 ελληνικές τράπεζες

27

Η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζα σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank σε Caa3 από Caa2.
Όλες οι αξιολογήσεις τοποθετήθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για περαιτέρω υποβάθμιση, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της Moody΄s να θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας σε καθεστώς παρακολούθησης για υποβάθμιση στις 6 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες πριν, ο οίκος Standard & Poor’s είχε προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Οπως εξηγεί ο Moody’s, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών οφείλεται στην εκτίμηση του οίκου ότι είναι μειωμένες οι πιθανότητες να δοθεί συστημική βοήθεια λόγω:

  1. Της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την ικανότητα της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές σε χρόνο που να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας
  2. Την πιθανότητα να μειωθεί η ικανότητα του HFSF να βοηθήσει τις τράπεζες σε περίπτωση που το χρειαστούν.

Θέτει υπό παρακολούθηση και τον ΟΤΕ

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Moody’s έθεσε και τον ΟΤΕ σε καθεστώς παρακολούθησης. Απειλεί δε, με άμεση υποβάθμιση από την αξιολόγηση «Βa3» του ΟΤΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.