Ειδησεογραφικό site

Συνεχίζεται το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης – ΔΝΤ: Δεν υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψει η Τρόικα

42

Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα καθώς, αντί της αναμενόμενης για απόψε τηλεδιάσκεψης με τους ελεγκτές, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τους Πολ Τόμσεν και Τόμας Βίζερ, τους επικεφαλής δηλαδή των κλιμακίων, οι οποίοι ενημερώνουν ΔΝΤ και Eurogroup, αντίστοιχα.

Η κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει βούληση για ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έλεγαν πως δεν έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος», τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, θεωρούμε πως δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία είναι κρίσιμο να έχουμε μία ξεκάθαρη κατανόηση, προκειμένου να αποφευχθεί μία αποτυχημένη επιστροφή. Όπως πάντα, θα είμαστε διαλλακτικοί, αλλά για την ώρα υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων» λένε οι πηγές του ΔΝΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως τις πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό και έλεγαν πως «η Ελλάδα ζήτησε τη ματαίωση της τηλεδιάσκεψης, την οποία μάλιστα δεν είχε ποτέ προαναγγείλει».

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται: «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα, η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών».

Σύσκεψη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, δεδομένου ότι το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ασχέτως αν τελικώς ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη σύσκεψη του Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι γραμμή της κυβέρνησης παραμένει ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και από 1/1/2016 σε όλο το Δημόσιο.

Τι έγινε χθες στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη

Στην τετράωρης διάρκειας τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της Τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 το πρωί της Παρασκευής, επαναβεβαιώθηκε το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών.

«Αυτοί εξακολουθούν να επιμένουν στο «υποτιθέμενο» δημοσιονομικό κενό. Αυτό είναι τώρα το πιο μεγάλο αγκάθι. Και εμείς εμμένουμε στις απόψεις μας, εμείς είμαστε οι σωστοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι καταθέτουμε τον προϋπολογισμό» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Η Τρόικα φαίνεται να τραβάει το σχοινί αλλά το μεγαλύτερο «αγκάθι» εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό του 2015, καθώς η τρόικα έχει υποχωρήσει ελάχιστα από τη θέση της ότι κινείται μεταξύ 2,6 – 3,6 δισ. ευρώ. Όσο για τα σενάρια που εκπορεύονται από την ευρωζώνη για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, αλλά στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σε πολλά».

Ωστόσο πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν από χθες ότι το ΔΝΤ έχει σκληρή -έως και εχθρική σταση- απέναντι στις ελληνικές θέσεις, θεωρώντας μη ικανοποιητικές τις ως τώρα υποχωρήσεις.

Παρουσία Σαμαρά η παράδοση του προϋπολογισμού

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμα: Ανένδοτη για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα – Σκληρή γραμμή από τους δανειστές – Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη

Τα σχόλια είναι κλειστά.