Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Στο γ’ τρίμηνο του 2014 θα δούμε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης

42

Την εκτίμηση ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 θα δούμε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας παράλληλα πως «ήδη από τον Απρίλιο η χώρα απέκτησε πρόσβαση στις αγορές».

Μάλιστα εξήγησε πώς θα κλείσει η καμπύλη των επιτοκίων λέγοντας «σταδιακά, εκδίδοντας ομόλογα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει μία ανάσα στο εισόδημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ έκανε λόγο για «ένεση» 815 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σε 9 μήνες η ΕΤΕπ έδωσε στη χώρα μας 1,4 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε πως 10.000 εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά μετά την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων.

Αναλυτικά, στην εξαιρετική συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδας εστίασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Β. Χόγιερ, μιλώντας στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Υποδομών.

Η σημερινή μέρα, επεσήμανε, αφορά στη «μεγάλη ένεση ρευστότητας» ύψους 815 εκατ. ευρώ για έργα αυτοκινητόδρομων και ενέργειας. Σημείωσε μάλιστα πως στους εννέα πρώτους μήνες του 2014 η ΕΤΕπ χορήγησε 1,4 δισ. ευρω στη χώρα μας.

Ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και δημοσιονομική προσαρμογή. Ανέφερε, μάλιστα, και την επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδα στις αγορές, ότι από τον Απρίλιο.

«Αφεντικά μου είναι οι τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και εσείς είστε οι ιδιοκτήτες, η ΕΤΕπ είναι δικής σας Τράπεζα», σημείωσε ο κ. Χόγιερ.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι το θέμα των επενδύσεων στην Ευρώπη είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη σε αυτή τη φάση και υπογράμμισε ότι η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο. «Η ΕΤΕπ είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας και οι σημερινές υπογραφές είναι ουσιαστικής σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και έργα που γίνονται σε όλη την Επικράτεια . Η υλοποίηση τους θα συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στη συνολική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας», τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι «το τρίτο τρίμηνο στην Ελλάδα θα δούμε θετικούς ρυθμούς, έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ έχουμε εξασφαλίσει την έξοδο στις αγορές».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να δοθεί «ανάσα στο εισόδημα, ώστε να αντιληφθούν οι Ελληνες ότι πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση, ότι τα παιδιά τους έχουν δουλειά και οι θυσίες τους αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχάλης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι συμβάσεις αυτές ουσιαστικά είναι δάνεια για επενδύσεις, που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ανέφερε δε πως τα έργα στους αυτοκινητόδρομους δημιούργησαν 10.000 θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών κ. Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων αυτών ως ένα μήνυμα ελπίδας προς το εξωτερικό και προς του Έλληνες πολίτες. Υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα για την αναβάθμιση της ενεργειακής θέσης της χώρας, όπως είναι η έγκριση για τη υλοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου TAP και η υπογραφή για τη διασύνδεεις των νησιών με τη υπόλοιπη Ελλάδα.

«Το 2014 είναι το μεγάλο έτος που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ενεργειακή  ασφάλεια και την επάρκεια των 28 χωρών -μελών της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μανιάτης και συμπλήρωσε «ότι σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα για εμπιστοσύνης  προς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς υπογράφονται συμβάσεις άνω των 300 εκ. ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος  ενέργειας, αλλά και μεταφοράς της χώρας».

Τέλος, υπογράμμισε πως «η χώρα μας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2030 θα έχει πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με την Χερσαία Ελλάδα, ενώ θα τοποθετηθούν χιλιάδες έξυπνοι  μετρητές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.