Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα θα αντανακλούν πιστά τις εμπορικές

39

Οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα θα αντανακλούν πιστά τις εμπορικές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων.

Ο κ. Χαρδούβελης παραπέμπει για λεπτομέρειες στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει σύστημα καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας.

Το έγγραφο Χαρδούβελη διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, με την οποία ζητούσε αναπροσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος ώστε οι τιμές ζώνης στον Νομό Ιωαννίνων να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς και ζητούσε και διόρθωση των λαθών του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών, με νέο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου εναρμονισμένο με τον πραγματικό συντελεστή δόμησης.

Η έγγραφη απάντηση του κ. Χαρδούβελη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που υπογράφηκε στις 13.8.2014, «συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Όχι μεμονωμένες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων, μέσω των αναπροσαρμογών οι οποίες γίνονται συνολικά για όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μεμονωμένα για κάποια περιοχή».

Ειδικά για τα Ιωάννινα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι από 1.1.2011 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα φορολογητέας αξίας των ακινήτων 349 οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ότι ο καθορισμός των τιμών ζωνών των αντικειμενικών αξιών καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας που ίσχυσαν για τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων βασίστηκε στα εμπορικά δεδομένα της αγοράς των ακινήτων που ίσχυσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Προωθείται η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις εμπορικές τιμές

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων -και όχι επί των αντικειμενικών τιμών, που προβλέπει το σημερινό καθεστώς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.