Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα χρειάζεται όσο καμία άλλη χώρα την ποσοτική χαλάρωση

30

«Να μην συνδέσει η ΕΚΤ την αγορά κρατικών ομολόγων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» ευχήθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στηνHandelsblatt.

Την ελπίδα να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναφορά ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα και τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες, λόγω των δυσχερειών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

«Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και τα μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικών επιτοκίων. Θεωρητικά, με βάση τον αποπληθωρισμό και το στόχο για σταθερότητα τιμών της ΕΚΤ, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αποτελεί αποτυχία της νομισματικής πολιτικής η διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων στα επιτόκια των δανείων εντός της ευρωζώνης και ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ, αλλά η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να επιτρέπει περισσότερα «ελεύθερα δάνεια» στις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε χώρες που έχουν προβλήματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.