Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ

36

«Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ για αυτόν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά από τις αναφορές του προέδρου της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλου για τα λάθη και της αδικίες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες «να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το φόρο πιο δίκαιο, λέγοντας ότι εφαρμόζεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων στην αίθουσα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα «έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο» και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης», για «230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο», προβλέποντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα» από τη στιγμή που – όπως είπε – η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%, όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας.

Ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

«Πρέπει να βάλουν πλάτη οι επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία είναι: η διατήρηση και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι δεδομένο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο, τόνισε, η επίλυση του προβλήματος με τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, η προσέλκυση επενδύσεων και το φορολογικό.

«Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε», κατάληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.