Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Για την ελληνική οικονομία μιλούν τα αδιάσειστα μεγέθη της – όχι οι αγορές

43

Να κατευνάσει το θόρυβο που προκαλεί η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία, αλλά και η πτωτική τάση του χρηματιστηρίου, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με παρέμβασή του στη Βουλή.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ούτε φυσικά τις προοπτικές της. Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε, για να προσθέσει: «Η χώρα εχει αποδείξει ότι  είναι επάξιο μέλος της ευρωζώνης και έχει τα εχέγγυα για ταχεία αναπτυξιακή πορεία και μπορεί να ξεκινήσει την αποκατάσταση του χαμένου εδάφους».

Εκτίμησε ότι η πορεία προς την ανάπτυξη είναι εφικτή, ωστόσο προειδοποίησε: «Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που περάσαμε ως τώρα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Είπε ακόμη ότι προϋπόθεση για τη γρηγορότερη έξοδο από την κρίση αποτελεί «η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη πολιτική συναίνεση».

Εξήγησε ότι οι διεθνείς αγορές «είναι πολλές φορές νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους» και επισήμανε πως «για την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, μιλούν τα αδιάσειστα μεγέθη της».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η χώρα θα «ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «η χώρα έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους της, την υιοθέτηση βιώσιμης λύση για το χρέος. Στην προσπάθεια αυτή μας  στηρίζει η ΕΚΤ. Μάθατε ίσως ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μέτρα για διευκόλυνση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες, για να διευκολυνθεί και η ρευστότητα από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη να κοιτάμε μπροστά και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη  στους βασικούς της στόχους και θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα και έτσι τις καταθέσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν περίοδο επιτάχυνσης μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στη χώρα να αφήσει πίσω το οδυνηρό της παρελθόν».

Προανήγγειλε αποκατάσταση των φορολογικών βαρών, αποκατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η Ελλάδα απέκτησε πρωτογενή πλεονάσματα για να κάνει λελογισμένα βήματα προς την αποκατάσταση των φορολογικών βαρών» είπε και επισήμανε ότι ειδική επιτροπή εργάζεται προς το σκοπό αναθεώρησης υπολογισμού αξιών, ώστε να αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι συνθήκες αγοράς.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε πως «η μείωση τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί ήδη στόχο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα έσοδα θα μειωθούν από 1,43% του ΑΕΠ σε κάτω από 1%, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, με παράλληλη αναπροσαρμογή αξιών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.