Ειδησεογραφικό site

Δέσμευση για υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων – EuroWorking Group με τηλεδιάσκεψη

27

Ειδική έκθεση η οποία θα αποσταλεί σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ προκειμένου να εγκριθεί η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος θα καταρτίσει το EuroWorking Group.

Σήμερα η ομάδα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει το αίτημα που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και το αίτημα που κατατέθηκε σε EuroWorking Group και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για τη χορήγηση της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL). Η ελληνική πλευρά με το αίτημα που κατέθεσε δεσμεύεται «για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα».

Τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και τα συνοδευτικά έγγραφα του EuroWorking Group θα αποσταλούν προς ενημέρωση και έγκριση στα κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ, ώστε να προχωρήσει επισήμως η επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μαζί με τα έγγραφα αυτά θα αποσταλεί και η έκθεση πεπραγμένων της τρόικας (factual report) για την πρόοδο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σε αυτή την έκθεση καταγράφονται τα σημεία απόκλισης με τις ελληνικές αρχές, και οι θέσεις της τρόικας σχετικώς με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, παρά τις εγκρίσεις των κοινοβουλίων της ζώνης του ευρώ, θα απαιτηθεί και απόφαση του Eurogroup. Αυτή θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης και ότι θα συνεχισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διευκρινίσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την 1η Μαρτίου 2015, αλλά και για τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, αναμένεται να δώσει αύριο Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρει.

Η επιστολή για 2μηνη παράταση και γραμμή χρηματοδότησης

Αν και η ελληνική κυβέρνηση “μετέφρασε” ως θετική την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του Μνημονίου, οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις αγορές να “μυρίζονται” πρόωρες εκλογές.

Η επιστολή της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση και τη γραμμή ECCL εστάλη το βράδυ της Tρίτης σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM). Αποτελείται από δύο σελίδες στις οποίες η κυβέρνηση ζητεί αρχικά την υπαγωγή στη γραμμή ΕCCL, ενώ σημειώνει ότι θα χρειαστεί δύο μήνες παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup γιατί ξεμπλοκάραμε και μπαίνουμε πια σε τροχιά συμφωνίας με δίμηνη παράταση τη στιγμή που όλοι έλεγαν ότι πάμε σε εξάμηνη» έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά συμπλήρωναν: «υπάρχει όμως και μεγάλη ανησυχία για την πτώση στο χρηματιστήριο».

Άλλωστε, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να υπάρξουν εμπόδια σε αυτά τα πρώτα βήματα της επαναφοράς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο υπουργός μαζί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και τον γενικό γραμματέα Τάσο Αναστασάτο συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της επιστολής με το επίσημο αίτημα για τη δίμηνη παράταση ως το τέλος Φεβρουαρίου και τη γραμμή πίστωσης ECCL το οποίο (αν όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζονται) θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα η τρόικα ετοίμασε την ενδιάμεση πραγματολογική έκθεση (factual report) για τα πεπραγμένα της Ελλάδας και όσα δεσμεύεται να υλοποιήσει η χώρα μας ως το τέλος Φεβρουαρίου για να κλείσει η αξιολόγηση η οποία θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλίων (όπως το Γερμανικό και το Φινλανδικό) που θα κληθούν να εγκρίνουν την παράταση.

Πηγή: in.gr,  tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.