Ειδησεογραφικό site

Κουβέλης: Διαπαραταξιακή συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους ο μόνος δρόμος

36

Tην άμεση ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπισθεί η δύσκολη και σύνθετη κατάσταση της χώρας το αμέσως προσεχές διάστημα, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, που πρόκειται να καθορίσει το σχέδιο δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα και ενόψει των εξελίξεων για την προεδρική εκλογή.

«Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν σε συγκεκριμένα θέματα και στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ζητημάτων δεν ακυρώνει την πολιτική διαπάλη, ούτε και τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Τα κόμματα οφείλουν στη χώρα μια αντιπαράθεση ουσίας για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με όρους τεχνητής πόλωσης και δεν πρέπει να θίγει την αναγκαία ομαλότητα και τη σταθερότητα των πολιτικών θεσμών και λειτουργιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ .

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τεχνητή αισιοδοξία δεν μπορεί να αλλάξει την αντικειμενική πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «η τελική αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος από την τρόικα, η νέα συμφωνία με τους εταίρους και οι παράμετροι αυτής, καθώς και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους, παραμένουν ανοικτά ζητήματα μεγάλης σημασίας, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα φάση».

Προειδοποίηση απηύθυνε και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο. Να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα και οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν μόνο με την επιθυμία».

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστική πολιτική αλλαγή ή, δεν θα πραγματοποιηθεί ή δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για τη ρεαλιστικότητά της.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις δυσκολίες διευθέτησης του χρέους, τόνισε ότι οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να διαμορφώσουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

«Είναι μια πρόταση που γνωστοποίησα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής», τόνισε.

Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε τέλος υπέρ της άμεσης έναρξης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, με «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.