Ειδησεογραφικό site

Φοροελαφρύνσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στο τραπέζι τρόικας-Χαρδούβελη

36

Πρεμιέρα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κάνει το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Το ραντεβού με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έχει προγραμματισθεί για τις 16.30 το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια σειρά από θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή έχουν τεθεί από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια με βάση το υλικό που θα συγκεντρώσουν θα προετοιμάσουν και την επόμενη και δύσκολη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, με επιπλέον ζητήματα διαπραγμάτευσης τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που αμφισβητεί η κυβερνητική πλευρά.

Το φθινόπωρο, μεταξύ των άλλων θα εξεταστεί και με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει την άνοιξη, η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ «για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης».

Αυτό υποκρύπτει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι είναι χαμηλότεροι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα.

ΣτΕ και οι αποφάσεις για τους δικαστικούς

Παρά ταύτα, η τρόικα περιμένει απαντήσεις από τον κ. Χαρδούβελη για το πως θα καλυφθεί η νέα τρύπα άνω των 600 εκατ. ευρώ που ανοίγει στον Προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα δοθούν στους ένστολους.

Από την άλλη πλευρά, ο πιο άμεσος στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της τριμερούς για την ενιαία ρύθμιση με 48 ως 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μείωση φόρων

«Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στη φορολογική διοίκηση» δήλωσε την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist o κ. Χαρδούβελης. Ορισμένοι εξέλαβαν την αναφορά ως προαναγγελία μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο ο Υπουργός αναφερόταν αποκλειστικά σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Αλλωστε όπως διευκρίνιζε προ ημερών (και μάλιστα μετ’ επιτάσεως) κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών, η προσπάθεια σταδιακής επανεξέτασης των εισπρακτικών μέτρων του μνημονίου αφορά τη «μετά-τρόικα» εποχή. Οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση αποτελεί «δημοσιογραφική παρερμηνεία» τόνιζε σε συνομιλητές του το κορυφαίο στέλεχος.

Επομένως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα σκληρά θέματα, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο και η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, αν γίνει τελικά από τον κ. Χαρδούβελη (διότι φαίνεται να έχει επιμέρους επιφυλάξεις ως προς την ουσία αλλά και το timing), θα εκτυλιχθεί στο πλαίσιο της μεγάλης διαβούλευσης με την τρόικα η οποία θα αρχίσει το φθινόπωρο και ενδέχεται να οδηγήσει στο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Τα έξι προαπαιτούμενα

Αυτή τη στιγμή η βασική προτεραιότητα του Υπουργού είναι να συμπληρώσει τη λίστα με τα 6 προαπαιτούμενα για την δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ ως τον Δεκαπενταύγουστο και να ανεβάσει το ποσοστό υλοποίησης των δράσεων του μνημονίου (compliance rate) σε ποσοστό πάνω από το 20% στο οποίο υποχώρησε τον Ιούνιο, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε χθες αργά το απόγευμα συνάντηση προετοιμασίας με το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και αμέσως μετά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το νέο γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΓΓΔΠ) κ. Μανώλη Μαματζάκη.

Ομαδικές απολύσεις – λοκάουτ

Νωρίτερα την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονισμού ανάμεσα στον κ. Χαρδούβελη και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Στα βασικά θέματα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα περιλαμβάνονται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.

Ωστόσο οι «καυτές πατάτες» για τους κ.κ. Χαρδούβελη και Βρούτση είναι η διαχείριση του θέματος της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων (επανήλθε την Τρίτη από τον Ρίζι Γκογιάλ του ΔΝΤ στο συνέδριο του Εconomist) και η θεσμοθέτηση του λοκάουτ, δηλαδή της δυνατότητας ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών.

Πηγή:naftemporiki.gr, tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.