Ειδησεογραφικό site

Φήμες για αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες, τεκμήρια και έκτακτη εισφορά

30

Μετά τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αλλαγές για τις αντικειμενικές αξίες, τα τεκμήρια και την έκτακτη εισφορά, με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών.
Είναι έτοιμη η ρύθμιση με την οποία το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου θα αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία και θα εφαρμόζεται με βάση την εμπορική αξία, που συνήθως είναι χαμηλότερη.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει στην Τρόικα σχέδιο για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 15% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή τους. Μείωση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει και αποκλιμάκωση μίας σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, με κυριότερο τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομικών κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αλλαγή των δεδομένων και για τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων. Η σκέψη είναι να μειωθούν για τα εισοδήματα του 2014, πριν καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης το 2016 (για τα εισοδήματα του 2015). Μία τέτοια κίνηση αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς χαμηλόμισθους που τα τελευταία χρόνια δεν φορολογούνταν για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για μεγαλύτερα ποσά που προέκυπταν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2015 τη μείωση 30% σχετικά με την έκτακτη εισφορά σε πρώτη φάση, με προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης επιπλέον 20% κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Ως όριο κατάργησης τίθεται πάντως το 2016.
Με το πρώτο βήμα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων θα αυξηθούν κατά 3 ευρώ σε όσους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ. Αύξηση 20 ευρώ το μήνα θα έχουν οι μισθωτοί με αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Συνολικά, το ψαλίδισμα της έκτακτης εισφοράς θα «κοστίσει» στον προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.