Ειδησεογραφικό site

Φέρμπερ: Τυχόν παραχωρήσεις στην Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα

24

«Οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και ηγετικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάρκους Φέρμπερ.

Σε συνέντευξή του στο Europolitics, ο ευρωβουλευτής ρωτήθηκε κατά πόσο αξιολογεί ως πιθανή την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων και των συμφερόντων της υπόλοιπης Ε.Ε. «Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη λύση, αλλά και η Ελλάδα οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει, να προωθήσει τη φορολογική δικαιοσύνη και να απαλλαγεί από παλιές κακές συνήθειες», είπε.

Αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στον δανεισμό από τις αγορές, πρόσθεσε ο Φέρμπερ, θα πρέπει να αποτελεί ελκυστική οικονομία, γεγονός το οποίο σαφώς δε συμβαίνει σήμερα. «Το πρόβλημα είναι ότι οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα στις άλλες χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι δηλαδή είναι δυνατόν απλά να τα εγκαταλείψουν», υποστήριξε.

«Η Ευρώπη δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σπασμωδικές αντιδράσεις στις βόρειες και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, με κίνδυνο να αναδειχθούν λαϊκιστικές και αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημείωσε ο Φέρμπερ.

Ερωτηθείς, τέλος, αν το σενάριο αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει τη διάλυση της Ε.Ε., εξέφρασε την ανησυχία του και σημείωσε ότι «το 2015 αποτελεί κρίσιμο έτος για την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.