Ειδησεογραφικό site

Φάιμαν: Πρέπει να αποφύγουμε ένα Grexit

39

Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit, τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ενόψει και των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα στη Βιέννη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι λογικό από τη μία ο ίδιος να μιλάει για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και από την άλλη να μην θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες με μια διαγραφή χρέους, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αυστρία διέθεσε μεταξύ οκτώ και εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δάνεια και εγγυήσεις. Όμως, δεν υποστηρίζω το να χαριστούν χρήματα στους Έλληνες. Ποιος θα τα πληρώσει; Υποστηρίζω ωστόσο διαπραγματεύσεις για τεχνικούς δανειακούς όρους, ώστε η χώρα να έχει μελλοντικά περισσότερα περιθώρια για να εξέλθει από την κρίση».

Ο Αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει συγχρόνως ότι με τη βοήθεια η οποία παρέχεται στην Ελλάδα η Αυστρία «δεν βγάζει χρήματα», θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν η τότε υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

«Ο Αλ. Τσίπρας κατανοεί ότι δεν γίνεται να διαγραφεί χρέος»

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό και για το εάν εκείνος κατανοεί τη θέση του κ. Φάιμαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή χρέους, ο καγκελάριος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει την ευκαιρία να προτείνει το πώς η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους τής Ε.Ε. και στους θεσμούς και ακριβώς αυτό του είπε στο τηλέφωνο.

«Μεγάλη μέριμνα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροαπάτης και αυτό είναι λογικότερο από το να λέει κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην κρίση», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.

Στο ερώτημα αν βλέπει μια διάσωση της Ελλάδας ή ένα Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος απαντά ότι «εξαρτάται από το πώς θέλει να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από ένα Grexit».

Στη συνέντευξή του και τοποθετούμενος σε σχετικές ερωτήσεις ως προς την αδυναμία παραδοσιακών κομμάτων να δώσουν απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις «κάτι που οδήγησε στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι ο λόγος βρίσκεται στο ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ότι η πολιτική τούς προστατεύει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.