Ειδησεογραφικό site

Υπ. Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι για τον Έμπολα

44

Σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα του υπουργού Μάκη Βορίδη.

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη προκειμένου να γίνουν τυχόν αναπροσαρμογές στα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί για να εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης, υπεραμύνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Έμπολα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν σταλεί οδηγίες στα σημεία εισόδου της χώρας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι, όταν εμφανισθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.

Ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.

Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.

Πάντως ο τρόπος εξάπλωσης του Έμπολα τρομάζει τους επιστήμονες, καθώς όπως φαίνεται μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς. Το πιθανότερο είναι πως η ιατρική κοινότητα βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν γίνει τραγικά λάθη όσον αφορά στην περίθαλψη των ατόμων που τέθηκαν σε καραντίνα και υπό παρακολούθηση.

Ωστόσο, τρεις νέες περιπτώσεις ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ένας στη γειτονική Ιταλία, ένας στην ΠΓΔΜ και ένας στα κατεχόμενα της Κύπρου, κρούουν των κώδωνα κινδύνου και στη χώρα μας.

ΠΓΔΜ: Νέκρος Βρετανός εξετάζεται για Έμπολα

Η νεότερη πληροφορία, που έρχεται να τρομοκρατήσει τη χώρα μας, είναι η πληροφορία που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πως ένας Βρετανός άνδρας που φέρεται να είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, έχασε τη ζωή του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ ένας δεύτερος Βρετανός φέρεται να έχει συμπτώματα του ιού. Ο ασθενής νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και σήμερα απεβίωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αξιωματούχος της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε την είδηση για τον νεκρό Βρετανό, όπως και το γεγονός πως εξετάζεται για Έμπολα, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η δήλωσή του, ότι δεν είχε επισκεφθεί καμία χώρα στην οποία να έχει εκδηλωθεί κρούσμα Έμπολα. Το πρόβλημα οξύνεται καθώς ένας δεύτερος πολίτης της Μεγαλης Βρετανίας έχει επίσης παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας από τον ιό, όπως τόνισε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες διέμεναν σε ξενοδοχείο, το οποίο αυτή την ώρα έχει αποκλειστεί.

Η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ, Γιαντράνκα Κόστοφσκα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 58χρονου Βρετανού. Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Γερμανίας αναμένονται σε 48 ώρες και τότε, όπως δήλωσε η κυρία Κόστοφσκα, θα γίνει γνωστό αν ο ασθενής προσβλήθηκε και κατέληξε από τον ιό Έμπολα, ή από κάποιον άλλο θανατηφόρο ιό.

Η κυρία Κόστοφσκα συμπλήρωσε ότι ο ασθενής που απεβίωσε εισήχθη στο νοσοκομείο των Σκοπίων με ελαφρύ πυρετό, όμως η κλινική εικόνα που παρουσίασε, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και την γρήγορη κατάληξη του οδηγούν τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν το περιστατικό ως πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ασθενής να κατέληξε από κάποιον άλλο ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού του Έμπολα.

Η κυρία Κόστοφσκα ανέφερε ότι ο ασθενής που απεβίωσε ταξίδεψε στα Σκόπια στις 2 Οκτωβρίου μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης από τη Βρετανία, ο οποίος νοσηλεύεται κι αυτός στο νοσοκομείο των Σκοπίων και ο οποίος κατέθεσε ότι ταξίδεψαν στα Σκόπια κατευθείαν από τη Βρετανία. Ωστόσο, η κυρία Κόστοφσκα ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο ασθενής που απεβίωσε είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη Νιγηρία.

Ο Βρετανός που απεβίωσε διέμεινε μαζί με το συνεργάτη του σε ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και όπως είπε η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ ήταν χρόνια αλκοολικός. Το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο ασθενής που φέρεται να απεβίωσε από τον ιό του Έμπολα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή με αυτόν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ιταλία: Γιατρός νοσηλεύεται προληπτικά αφού ήρθε σε επαφή με ασθενή

Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί πως ένας γιατρός που νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στην Γερμανία.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως «μέχρι σήμερα, ο Ιταλός γιατρός, δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ η περίοδος παρακολούθησης θα λήξει σε 21 ημέρες από την επαφή, η οποία σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με όσα δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντζίν και επισήμανε πως πρόκειται για καθαρά προληπτική νοσηλεία.

Κύπρος: Πανικός από ύποπτο κρούσμα Έμπολα στα κατεχόμενα

Πανικός προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο φοιτητής ενδεχομένως να έχει προσβληθεί από μαλάρια φαίνεται τελικά πως έχει προσβληθεί ο φοιτητής στα κατεχόμενα,

Τα σχόλια είναι κλειστά.