Ειδησεογραφικό site

Υπό εξέταση η μείωση των προστίμων για μη καταβολή φόρων

31

Μείωση στα πρόστιμα και όχι μόνο κατάργηση των ποινικών διώξεων για όσους χρωστούν στην εφορία, εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζουν ότι τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα, παρά έλυσαν.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται αλλαγή στο ποινολόγιο της εφορία, με στόχο τον εξορθολογισμό των προστίμων. Θεωρούν μάλιστα ότι και όποτε εφαρμόστηκαν στο παρελθόν δρακόντεια πρόστιμα, το μόνο που πέτυχαν ήταν μόνο να αυξάνονται τα ανείσπρακτα χρέη, με θύματα τους φορολογούμενους αλλά και την ίδια η χώρα που εμφανίζεται σαν να έχει ένα «θησαυρό» 70 δισ. από βεβαιωμένες οφειλές, τις οποίες όμως δεν μπορεί να εισπράξει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 50%, εν σχέσει με αυτά που ισχύουν σήμερα και προβλέπουν πρόστιμο 10% για 2 μήνες καθυστέρησης και μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.
Επίσης εξετάζεται και η μείωση στους τόκους, που σήμερα φτάνουν στο 8,76% (0,73% το μήνα X 12 μήνες, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης).

Τα σχόλια είναι κλειστά.