Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές – «Οι εκλογές θα γίνουν το 2016» – Βενιζέλος για ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν σκυλιάσει για το ενδεχόμενο εξόδου από το μνημόνιο

58

«Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη για το πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή την αβεβαιότητα, για το αν θα συνεχίσει η χώρα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε αυτή την εικόνα. Με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας. Και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας».

Με αυτή την αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς συνδύασε το μίνι κραχ των δύο τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την παράλληλη άνοδο των spreads δανεισμού με την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τους υπαινιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών ώστε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όμως, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση με ψυχραιμία θα αποκαταστήσει πλήρως το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χρειάζεται η χώρα», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες», συνέχισε ο κ. Σαμαράς «η κυβέρνησή μας κέρδισε μια σημαντική μάχη στη Βουλή με την ψήφο εμπιστοσύνης. Βρισκόμαστε στην κρίσιμη στιγμή όπου διαπραγματευόμαστε το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, ώστε μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών να έλθει και η οριστική τακτοποίηση του χρέους και να μπούμε στη «μετά το μνημόνιο» εποχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την στρατηγική του για τις επόμενες εβδομάδες.
«Δυναμώνουμε βήμα-βήμα τη χώρα για να προχωρήσει μπροστά. Κι αποφεύγουμε εκείνο που άλλοι επιζητούν, δηλαδή τη σύγκρουση με τους εταίρους μας και μάλιστα από θέση αδυναμίας», επισήμανε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στη διάρκεια της εισήγησής του προς το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς ανέβασε τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα θα πηγαίνει όλο και καλύτερα στο εξής. Αυτό φοβούνται. Αυτό τους τρομάζει. Και θέλουν να το εμποδίσουν».

«Με τη βοήθειά σας» συνέχισε, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, «δεν θα τα καταφέρουν». Στο σημείο αυτό, εξηγώντας τι εννοεί, έδωσε οδηγίες προς τα κυβερνητικά στελέχη να «επικοινωνήσουν» προς την κοινωνία το έργο της κυβέρνησης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, η οποία, όπως είπε, «ισχύει εδώ και μήνες, αλλά η κοινωνία δεν το γνωρίζει ακόμα».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο συμψηφισμό του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και στην αποκατάσταση των περικοπών που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, «τα δίνουμε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Και όλα αυτά θα χάνονταν, αν άρχιζε πάλι η αλόγιστη σπατάλη, αν επιστρέφαμε στο λαϊκισμό».

Ακόμη, αναφερόμενος στα επόμενα «ορόσημα» της κυβέρνησης, μίλησε για την ανακούφιση εκατομμυρίων πολιτών, που θα έρθει μέσα από τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς την εφορία, αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων.

«Όπλο μας η αλήθεια. Και εχθρός μας το ψέμα και η αποσταθεροποίηση που επιχειρείται με το ψέμα» τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς μίλησε για δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και εστίασε στα μέτρα ανακούφισης για την κοινωνία, τα οποία προκύπτουν από την πορεία της οικονομίας.

«Κλείνει μια γκρίζα και θολή περίοδος για την Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξανακυλήσουμε στην κρίση, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για όλους».

Την πορεία μας, είπε, προσπαθούν να ανακόψουν μόνο όσοι θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στα μνημόνια. «Όσοι προβάλλουν ξανά υποσχέσεις αλόγιστων παροχών, για να αναγκαστεί η Ελλάδα να ξαναδανειστεί με πολύ σκληρούς όρους».

Ως μακροπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την αποκατάσταση των αδικιών μέχρι το τέλος της τετραετίας, ήτοι τον Ιούνιο του 2016. Τότε θα γίνουν οι εκλογές, είπε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

«Γι’ αυτό και κάποιοι θέλουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν εκλογές τώρα» συνέχισε, χωρίς να κατονομάζει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Γιατί ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι γι’ αυτούς πολύ αργά».

Τέλος, κατηγόρησε «φωτογραφικά» την Κουμουνδούρου ότι επειχερεί να ματαιώσει την έξοδο από την κρίση, αναφερόμενος στις απειλές εις βάρος βουλευτών εν όψει της προεδρικής εκλογής, αλλά και σε τρομοκράτηση και στοχοποίηση «όποιου στέκεται απέναντί τους».

Επέρριψε, δε, ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ανασφάλεια στις αγορές, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα αφήσει κανέναν να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας, την οποία η κυβέρνηση αποκατέστησε με πολύ κόπο.

«Έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη σε σας, ότι θα κάνουμε τα τελευταία βήματα ενός μεγάλου μαραθωνίου, για να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση. Και για να μην αφήσουμε κανέναν να την ξαναφέρει πίσω στην κρίση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Βενιζέλος για ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν σκυλιάσει για το ενδεχόμενο εξόδου από το μνημόνιο

Την ταύτισή του με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο προσδιορισμός της έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, αλλά και η πρωτοβουλία να ζητηθεί η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή «έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το αποτέλεσμα αυτών ήταν «η αλαζονική εμφάνιση που είδαμε στη Βουλή, η απαίτηση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο της και την αποστολή της, η χώρα να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Δεν θέλουν να φτάσουμε σε αυτή τη φάση».

Ο κ. Βενιζέλος σχετικά με την αντίδραση της αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο είπε: «Έχουν πραγματικά σκυλιάσει γιατί αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό συντελεστεί και κυρίως αν αυτό αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή, στο χρήμα, καταλύεται η τεχνική βάση αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η οποία έχει αλλοιώσει το πολιτικό σύστημα, τους συσχετισμούς, τις συμπεριφορές και έχει οδηγήσει σε ακραία σημεία, όχι δημαγωγίας και λαϊκισμού, αλλά συνωμοσιολογίας».

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου είπε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και το περιέγραψε ως εξής: «Πρόβλημα δημοκρατίας, πρόβλημα κράτους δικαίου, πρόβλημα πολιτικής λογικής και -θα μου επιτρέψετε να πω- πρόβλημα πολιτικής αισθητικής. Τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό; Δηλαδή, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ, είναι «συντηρητική» και η κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος ή η «αντιπροεδρική πλειοψηφία» στην οποία θα μετέχει η Χρυσή Αυγή είναι η «προοδευτική» λύση;».

Είπε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πως «η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας». Αναφερόμενος στα θέματα που επικρατούν στη δημόσια συζήτηση ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «εδώ έχουμε μια σταλινική μέθοδο προληπτικής συκοφάντησης. Μιλάμε ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στη δεκαετία του ’60, ούτε στη δεκαετία του ‘50. Μπορεί κάποιος να έχει κατηγορηθεί εκ των υστέρων, επί τη βάσει κάποιων υποθέσεων, αλλά εκ των προτέρων τέτοιου είδους συκοφαντία δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στις πιο σκληρές εποχές της ελληνικής πολιτικής ζωής, της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής ζωής. Ποτέ!».

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στη συζήτηση περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χρειάζεται μια απάντηση και ότι «δεν γίνεται αυτοί να θέλουν να εκβιάσουν συνειδήσεις και συμπεριφορές, διότι περί αυτού πρόκειται». Περιγράφοντας το αντικείμενο της προκατακτικής εξέτασης που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε ότι «ο δημοσιογράφος που το έγραψε και ο εκδότης που το δημοσίευσε επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο, αλλά λέει ότι οι πηγές του είναι σοβαρές κι ότι δεν μπορεί να μας τις πει. Και όλοι οι άλλοι παραπέμπουν στο δημοσίευμα αυτό, ο συντάκτης του οποίου δεν μπορεί να μας πει τις πηγές του γιατί καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για απύθμενο θράσος «το οποίο στρέφεται κατά της χώρας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί αυτό είναι πια και μια λοιδορία προς τη Δικαιοσύνη. Λοιδορούν τη Δικαιοσύνη!».

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.