Ειδησεογραφικό site

Υπουργείο Παιδείας: Έξτρα κονδύλι 9,5 εκ. ευρώ για τους φοιτητές, που σπουδάζουν «εκτός έδρας»

39

«Είναι γνωστό ότι από το 2004 οι φοιτητές δικαιούνται ένα επίδομα 1.000 ευρώ, όταν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και υπό προϋποθέσεις εισοδηματικές της οικογένειάς τους. Αυτό το μέτρο προϋποθέτει ύπαρξη κονδυλίου 42 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Μετά από συνεννόηση με τον κ. Σταϊκούρα, προστέθηκε σε αυτό το ποσό ένα επιπλέον ποσό 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί τα αιτήματα είναι περισσότερα, οι δικαιούχοι περισσότεροι και, συνεπώς, χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Είναι 1.000 ευρώ το χρόνο για τετραετή κύκλο σπουδών, δηλαδή 4.000 ευρώ, για πενταετή κύκλο σπουδών 5.000 ευρώ και για εξαετή κύκλο σπουδών 6.000 ευρώ. Στις προϋποθέσεις ανήκει ο φοιτητής να κάνει το πρώτο του πτυχίο, να σπουδάζει για το πρώτο του πτυχίο, όχι για δεύτερο ή για επόμενα πτυχία».

Και συνέχισε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις που σας προανέφερα και τα 5,5 αυτά εκατομμύρια είναι μια συνεισφορά στο φοιτητικό κόσμο τώρα, στην περίοδο της κρίσης. 30.000 ευρώ ορίζει ο νόμος και εδώ προσθέτουμε 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος της οικογένειας».

»Αυτό το ανακοινώσαμε με τον κ. Σταϊκούρα χθες, απλώς σήμερα δίνω τις προϋποθέσεις. Σήμερα όμως υπογράφονται ακόμη 9,5 εκατομμύρια ευρώ για το υπουργείο μας, που προέρχονται από τα λεγόμενα κλεμμένα. Είναι οι μίζες από εκείνους οι οποίοι δωροδοκήθηκαν και τα χρήματα των οποίων κατασχέθηκαν και έχουν τεθεί σε ειδικό λογαριασμό, νομίζω της Τραπέζης Ελλάδος».

»Από αυτά τα χρήματα υπολογίζαμε ότι θα παίρναμε ένα ποσό. Είχαμε ζητήσει 11,5 εκατομμύρια ευρώ, πήραμε 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό το ποσό για το 2014 -για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή- και το κατανείμαμε ως εξής: Δύο εκατομμύρια στο Αρεταίειο και Αιγινήτειο Νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αυτά, όπως ξέρετε, είναι πανεπιστημιακά, έχουν τρομακτικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους και κρίναμε απολύτως απαραίτητο να τα χρηματοδοτήσουμε επιπλέον».

»Στα περιφερειακά πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος που κάνει περισσότερο κρύο. Από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη θα δώσουμε για τη θέρμανση 2 εκατομμύρια ευρώ ακόμη, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η Δια Βίου Μάθηση θα πάρει 1,5 εκατ. ευρώ για τα προγράμματά της και θα δοθούν 2 εκατομμύρια επιπλέον στα Ερευνητικά Κέντρα που δεινοπαθούν σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση, γιατί και εκεί, όπως και στα Πανεπιστήμια, αυτή μειώνεται».

»Και δύο εκατομμύρια ευρώ θα μείνουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, για να κλείσουν διάφορες -μικρές βέβαια- διαχειριστικές τους ανάγκες. Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Σταϊκούρα γι’ αυτά εδώ και καιρό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.