Ειδησεογραφικό site

Τόνι Μπλερ για Ελλάδα: Όχι στην λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις

44

Με άρθρο του στους Financial Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της Ελλάδας, την Ευρώπη της κρίσης και αναφέρεται στα λάθος βήματα, αλλά και τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ηγέτες ώστε να σημειωθεί ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του, η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση, κάτι που επιβεβαιώνει η κατάσταση που επικρατεί η Ελλάδα.

Πολλοί εικάζουν πως κάποιας μορφής συμβιβασμός βρίσκεται στον ορίζοντα, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να διώξει κανείς το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση θα λυγίσει, η τρόικα των πιστωτών θα λυγίσει -η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ- θα λυγίσουν και κάπου στη μέση οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν, γράφει ο Μπλερ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω εκτιμά ότι δε θα συμβούν.

«Δεν το βλέπω. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Η Αθήνα έχει δίκιο να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αλλά η πρόταση που παρουσιάζει είναι λάθος. Η υπόλοιπη Ευρώπη επέβαλε ένα βάρος στην Ελλάδα που δε θα μπορούσε να συνεχίσει να το σηκώνει για πολύ ακόμα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στην Μεγάλη Βρετανία αν η οικονομία συρρικνωνόταν κατά 25%, αλλά υποψιάζομαι ότι θα υπήρχε επανάσταση», γράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Μάλιστα, εξηγεί ότι η Ελλάδα γνωρίζει πως η έξοδος από το ευρώ -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- θα αποβεί καταστροφική. Όμως, συμπληρώνει, «ο πόνος της διατήρησης των περιορισμών είναι αφόρητος», αλλά από την άλλη προσθέτει πως οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η υπόλοιπη Ευρώπη είναι πράγματι απαραίτητες. «Για αυτό το λόγο το πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στην αποπληρωμή του χρέους», γράφει ο Μπλερ.

Στη συνέχεια αναλύει πως η οικονομία κάποιων χωρών μπορεί να δείξει εμφανή σημάδια ανάκαμψης, αλλά συμπληρώνει ότι αυτές οι ενδείξεις δεν είναι αρκετές πολλές φορές, αναφέροντας πως σε πολλές περιπτώσεις η άκρα Αριστερά και η άκρα Δεξιά βρίσκουν κοινό σημείο επαφής.

Η μόνη λύση για τον Τόνι Μπλερ είναι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να πάρουν την πρωτοβουλία, αν και αυτό προϋποθέτει μεγάλο παζάρι, το οποίο για να λειτουργήσει πρέπει όλοι να έχουν συμφέρον.

«Οι χώρες που πρέπει να ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την άνεση μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής συμφωνίας», επισημαίνει ο Εργατικός πρώην πρωθυπουργός και εξηγεί ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι κάτι παραπάνω από ένα τεχνικό πρόγραμμα, κάτι μεγαλύτερο από μία απομονωμένη συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπως εκτιμά ο Μπλερ, είτε η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μία συμφωνία σημαντικής παραχώρησης στην ελληνική κυβέρνηση και θα θέσει ένα σημείο αναφοράς για άλλους, υποσκάπτοντας άλλες κυβερνήσεις που προσπάθησαν να συμβαδίσουν με τους όρους της Ευρώπης, είτε η Ελλάδα θα καταρρεύσει, ή θα βγει από την Ευρωζώνη.

Η λιτότητα μαζί με μεταρρυθμίσεις, γράφει, δεν ήταν ποτέ καλή επιλογή για την Ευρώπη. «Πρέπει να προσφέρουμε ανάπτυξη μαζί με μεταρρυθμίσεις», τονίζει.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως αυτό που προσφέρει η πλατφόρμα των εθνικιστών και των κομμάτων κατά των μεταρρυθμίσεων δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά θυμό και όχι απαντήσεις. Παριστάνουν ότι έχουν εύκολες λύσεις για πολύπλοκα προβλήματα, διαδίδουν φρικτούς μύθους για τους μετανάστες, ενώ κυριαρχεί ένας ανησυχητικός αυταρχισμός, λέει ο Μπλερ αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Αν το κέντρο δεν ηγηθεί, τότε τα άκρα θα ακολουθήσουν. Η ελληνική κρίση είναι μία ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε», ολοκληρώνει ο Τόνι Μπλερ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.