Ειδησεογραφικό site

Τσόμσκι: Ο Τσίπρας δεν πέτυχε πολλά στις διαπραγματεύσεις – Κίνδυνος η ΧΑ

35

Τον κίνδυνο να ανέλθει στην εξουσία η Χρυσή Αυγή σε περίπτωση που οδηγηθεί στην άκρη ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ο γνωστός θεωρητικός και πολέμιος του καπιταλισμού Ν. Τσόμσκι που χαρακτηρίζει «άγρια» την επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα από τη Γερμανία κατά τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο «Democracy Now», σε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Άμι Γκούντμαν και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos, ο καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, αλλά κυρίως ένας ένθερμος διανοητής και πολέμιος των καπιταλιστικών δομών της σύγχρονης κοινωνίας, παραδέχεται πως η Ελλάδα στη σύγκρουση που είχε με τη Γερμανία δέχθηκε μια άγρια επίθεση και χρειάστηκε να χάσει πολλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Η αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια άγρια επίθεση. Έκαναν μια μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά επί της ουσίας δεν πέτυχε πολλά. Οι Γερμανοί τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα», σημείωσε ο Τσόμσκι ου υπογραμμίζει ότι το σημείο αιχμής, το χρέος, ήταν αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντίδραση των δανειστών και ιδιαιτέρως των Γερμανών.

«Οι Γερμανοί προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω σχεδόν όλες τις προτάσεις τους. Αυτό που συμβαίνει με τη λιτότητα είναι ένας ταξικός πόλεμος. Ως οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα, κάτω από καθεστώς ύφεσης, δεν βγάζει νόημα. Αντιθέτως, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Έτσι, το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά την περίοδο που επιβλήθηκαν οι πολιτικές εκείνες που λεγόταν πως θα το μειώσουν. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος, σε αντίθεση με την Ισπανία που έχει χρέος προς τις τράπεζες – κυρίως τις γερμανικές. Σημειώστε πως όταν μια τράπεζα πραγματοποιεί έναν επικίνδυνο δανεισμό, τότε αυτομάτως κάποιος άλλος δανείζεται με ρίσκο.

Τον κίνδυνο να ανέλθει στην εξουσία η Χρυσή Αυγή σε περίπτωση που οδηγηθεί στην άκρη ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ο γνωστός θεωρητικός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί από την Τρόικα, ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή των τραπεζών, δηλαδή των δραστών, έτσι ο πληθυσμός υποφέρει. Οι λεγόμενες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, αυτές του κράτους δικαίου, έχουν διαβρωθεί. Αυτός είναι ο ταξικός πόλεμος. Δεν είναι μια οικονομική πολιτική που βγάζει νόημα και μπορεί να τερματίσει μια σοβαρή ύφεση. Η αντίδραση σε όλα αυτά υπάρχει στην Ελλάδα, την Ισπανία, ενώ αυξάνεται και αλλού όπως στην Ιρλανδία και τη Γαλλία. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απάντηση της Δεξιάς και μάλιστα της ακραίας πτέρυγάς της. Η εναλλακτική λύση στην Ελλάδα, αντί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Τα σχόλια είναι κλειστά.