Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Το plan B της τρόικας είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία

36

Καθαρή και ισχυρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, σημειώνοντας πως «απέχουμε μόλις μισό βήμα από την αυτοδυναμία» και υποστηρίζοντας πως «οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου» θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμά του.

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας και της ολιγαρχίας παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Επιδιώκουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία … Το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κυρία Μέρκελ» είπε.

«Το ξεκαθαρίζουμε. Εμείς με τη τρόικα δε συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικα θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το άνοιγμά του στο εκλογικό σώμα λέγοντας πως από την Δευτέρα δεν  θα υπάρχουν δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι. Θα υπάρχουν μόνο πολίτες, με ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις.

«Από την Δευτέρα δεν θα υπάρχει για εμάς κομματικό κράτος. Τελειώνει την Κυριακή με την ψήφο του λαού. Δίνει τη θέση του στο κράτος δικαίου, στην ισονομία και την αξιοκρατία».

Επίθεση κατά Αντ. Σαμαρά

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας πως έχει απέναντί του «μια έξαλλη ακροδεξιά, φίλων του κ. Σαμαρά. Που αναμασά συνθήματα της χούντας και επαναφέρει την εμφυλιοπολεμική μισαλλοδοξία».

Ακόμη είπε πως το κόμμα του κ.Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη που αναγνώρισε το Κομουνιστικό Κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας είπε ότι μετά τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για αρχηγό.

«Γιατί ο μόνος που θα έχει χρεοκοπήσει θα είναι ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια».

Μάλιστα προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό «να μην τολμήσει να κλείσει αυτές τις μέρες, ευνοϊκά για φίλους και συμβούλους του, υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα εξωτερικού και άλλες φορολογικές υποθέσεις».

Υπογράμμισε δε πως εάν το αποτολμήσει, από τη Δευτέρα, οι αρμόδιες φορολογικές και δικαστικές αρχές θα τις επανεξετάσουν.

«Πού θα βρούμε τα λεφτά»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται για το πού θα βρει τα λεφτά προκειμένου να υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται.

«Και μετά από όλα αυτά τα αίσχη με το δημόσιο χρήμα, έρχονται δήθεν απορημένο κάποιοι και μας ρωτάνε : που θα βρείτε τα λεφτά. Από τις δεκαπέντε χαριστικές τροπολογίες σας θα τα βρούμε, κ. Σαμαρά. Και από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από το 2011 καθυστερεί η εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας στα τσιγάρα. Ενώ από το 2004 καθυστερεί η προμήθεια συστημάτων x-ray στα τελωνεία.

Επίσης είπε ότι θα βρει τα χρήματα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

«Μόνο τα ετήσια έσοδα που δεν εισπράττουμε από το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και καπνού είναι τουλάχιστον όσα ο ΕΝΦΙΑ για το 2015. Να λοιπόν, που θα βρούμε τα λεφτά. Από το πάρτι της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Γιατί από Δευτέρα το πάρτι τελείωσε» είπε.

Οι διαβεβαιώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ελαφρύνει από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για όλους.

Θα αυξήσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων στις φορολογικές κλίμακες, έτσι ώστε να να πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν.

Θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο νέος αυτός φόρος θα ισχύσει με την εφαρμογή του περιουσιολογίου, ώστε να έχει ήδη αποτυπωθεί η πραγματική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.

Θα εφαρμοστεί στις πραγματικές, εμπορικές αξίες των ακινήτων. Όχι στις σημερινές, υπερτιμημένες αντικειμενικές. Θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία, εκτός από υπερπολυτελείς κατοικίες. Θα προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο ανά άτομο, έτσι ώστε να μην φορολογείται η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων και συναλλαγών.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε νομοθετικά την πρώτη κατοικία και ότι θα σταματήσουμε τους πλειστηριασμούς. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσουμε με νόμο την παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στους αγρότες – και θα το κάνουμε» είπε.

Επιπλέον δεσμεύθηκε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα €751 για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Την 13η σύνταξη των Χριστούγεννων, για όσους έχουν σύνταξη έως €700 και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

«Το ΤΑΙΠΕΔ μετράει μέρες»

Ο κ. Τσίπρας  αναφερόμενος στην Πάτρα είπε ότι έχει βιώσει τη ραγδαία αποβιομηχάνιση πολύ πριν από τα μνημόνια και γι’ αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσει από την Αχαΐα.

Μίλησε για ένα σχέδιο, που ξεκινά με την καταγραφή των αργουσών παραγωγικών μονάδων και την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους. Και συνεχίζει με εξειδικευμένα κίνητρα. Με τοπική και περιφερειακή κλαδική πολιτική. Με τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία.

Επίσης έδωσε έμφαση στον τουρισμό.

«Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την προώθηση εναλλακτικών μορφών, που προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό της πλούτο».

Υπογράμμισε δε πως κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη αυτής της πόλης είναι η απόδοση στους πολίτες και στο δήμο της παραλιακής της ζώνης.

«Μετατρέπουμε σε οριστική την προσωρινή παραχώρησή της στο Δήμο Πατρέων. Αυτή η πολύτιμη, δημόσια περιουσία της πόλης δεν θα εκποιηθεί από κανένα ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο, έτσι κι αλλιώς, από τη Δευτέρα μετράει μέρες» είπε.

Τέλος εγγυήθηκε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη λέγοντας πως η ελπίδα έρχεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.