Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»: Πολιτική βούληση αν η Ευρώπη θα «δολοφονήσει» την Ελλάδα – Καταγγελίες για διορισμούς εφοριακών από Θεοχάρη

67

«Σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης για τη συμφωνία». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Οπως είπε ο κ.λ Τσίπρας είναι θέμα πολιτικής βούλησης« αν η Ευρώπη θα ανεχθεί όχι την αριστερή κυβέρνηση αλλά τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να προστατεύσουν τη δημοκρατία. Αλλιώς ο αδικημένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι δολοφονήσουν την δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή

Τσίπρας: « – Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών.

– Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.

– Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
– Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ.
– Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι.
– Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
– Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
– Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε.

– Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

– Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος

– Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου.

– Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

– Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία

Απάντηση σε Θεοδωράκη για Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της απάντησής του χαρακτήρισε τη σημερινή μία σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο καθώς «εγκαινιάζεται η ώρα του πρωθυπουργού».

Οπως σημείωσε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».

Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας είπε ότι θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες  των πανεπιστήμιων. Είπε για τα συμβούλια: «Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρός. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον 4009 νόμο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος  επειδή έχει αντίθετες απόψεις».

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και  τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ

Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο  φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία  να γυρίσει κάποια στιγμή.

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις.

Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ  ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός? γιατί κάνατε τον διαγωνισμό.

Και συνέχισε ο κ.λ θεοδωράκης: Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.

Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι ο Χάρης Θεοχάρης βουλευτής του Ποταμιού όταν ήταν γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έπαιρνε e-mail της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. Είπε τότε στον κ. θεοδωράκη ο πρωθυπουργός: «Δεν μιλάτε για αυτό; Αλλά δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διοικητής νοσοκομείου δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε ΕΛΣΤΑΤ, ούτε του ΤΧΣ. Δεν μπορείτε  να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος».

Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και στοιχεία εφοριών, να πείτε σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε κάποιος βουλευτής του Ποταμιού κάποιον να μας το πείτε. Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι».

Διαπραγμάτευση και κάλεσμα Τσίπρα

Ο κ. Θεοδωράκης έθιξε το θέμα των διαπραγματεύσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι μέχρι τώρα μας έχετε οδηγήσει σε μία ασφυξία. Ο κ. Θεοχάρης επανέφερε την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «για να μας ενημερώσετε για αυτά που γίνονται στην Ευρώπη χρειάζεται μία συμμαχία όχι κυβερνητική μεγάλη συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι  «δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή», ενώ πέταξε βέλη και κατά Σαμαρά λέγοντας ότι «έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ότι είχε ο κ. Σαμαράς».  Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να  σταματήσει να ταυτίζεται με τους «μνημονιακούς», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποκοπείτε  από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Απομακρυνθείτε από τον σκληρό πυρήνα του χθες» και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι  δεν είναι σωστό όταν βρίσκεται σε εξέλιξη  η διαπραγμάτευση και να προκαλέσει συζήτηση για αυτό. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο. Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά. «Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.