Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας προς εσωκομματικούς αντιπάλους: «Να τελειώνει η πλάκα»!-Ηχηρό «όχι» Λαφαζάνη σε συνεργασία με την Κεντροαριστερά

48

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους μετατρέπουν σε καρικατούρα τις δηλώσεις και την τακτική του εντός του κόμματος απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του το απόγευμα της Κυριακής στην Κεντρική Επίτροπής. Είπε πως ο ίδιος δεν έκανε κεντροαριστερή στροφή και κατέληξε: «να τελειώνει η πλάκα!».

Επίσης ο κ. Τσίπρας επιχείρηςε άνοιγμα σε όσους ψηφοφόρους δεν έχουν πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, δε, πρωτοβουλία στη Βουλή για να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποβρυχίων. Ο κ. Τσίπρας, πιθανότατα, εννοούσε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεδομένου ότι οι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό ζητούν διερεύνηση τυχόν αδικιμάτων πολιτικών προσώπων. Σημείωσε ότι θα καλέσει βουλευτές που διαφοροποιούνται από την κυβερνητική γραμμή να στηρίξουν αυτή την πρόταση.

Αρχικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς και ότι πρέπει να αντιστοιχηθεί το 1,5 εκατ. όσων ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εκατοντάδες χιλιάδες που αμφιταλαντεύονται. Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ειναι ένα σπίτι με γερά θεμέλια και με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε όλο αυτόν τον κόσμο.

Για το μέλλον του κόμματος περιέφραψε πως υπάρχουν δύο επιλογές:

– να αφεθεί η κυβερνηση να «βράσει στο ζουμί της» και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να βράσουν «μέχρι να ειναι έτοιμοι να τους φάμε, να πέσουν σαν ώριμο φρούτο»
– να γίνουν τα πάντα ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες κλιμάκωσης των αγώνων να υπάρξει πρόσκληση προκειμένου να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρώτη επιλογή θα απογοητεύσει τον κόσμο κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες κινηματικής άμποτης και όχι παλίρροιας.

Υπογράμμισε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την κυβέρνηση θα την κερδίσει για να έρθει σε συγκρούσεις.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν είναι τεχνικό θέμα, δευτερεύον. Ανέφερε επίσης πως η αποτροπή εκλογής είναι μια σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει σε πλαίσιο θεσμικών συνδιαλλαγών σε επίπεδο κορυφής.

Είπε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση πλατιού λαϊκού μετώπου σε θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η συμπαράσταση στους αγώνες εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες.

Επιπλέον δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει και τους βουλευτές που διαφοροποιούνται να στοιχηθούν, ενώ θα δημιουργήσει μέτωπα έξω και μέσα στη Βουλή.

Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των υποβρυχίων και είπε πως «θα καλέσουμε βουλευτές που διαφοροποιούνται» και όσους δεν είναι έτοιμοι να επανέλθουν παρά την εκστρατεία να εξαγοραστούν συνειδήσεις, να υποστηρίξουν πρόταση για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μιλώντας σε όσους τον αμφισβητούν είπε πως «το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε να φτιάχνουμε καρικατούρα τις απόψεις του άλλου».

Είπε πως δεν είναι σωστό να λέγεται πως αυτός έφερε πρόταση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και παρέπεμψε στις σχετικές αποφάσεις του συνεδρίου.

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στις δαγκάνες της κεντροαριστεράς «αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί, αν αδιαφορήσουμε για το σχέδιο ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου, αν κάνουμε πως δεν είδαμε το συστημικό σχέδιο για το Ποτάμι, αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε γιατί βάζουν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αυτόν που έβαλαν». Τόνισε επίσης πως δεν θα ανεχτεί «να λένε κάποιοι εδώ ότι το σχέδιο είναι να οδηγήσουν τον λαό σε μια διάψευση, σε νέες Βάρκιζες», όπως είπε. «Να τελειώνει η πλάκα!», είπε με έμφαση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως το μονο αποτελεσματικό και νικηφόρο είναι το σχέδιο μιας ριζοσπαστικόποίησης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της περιφέρειας Αττικής όπου, όπως τόνισε «θα κριθεί η ριζοσπαστικότητά μας».

Ηχηρό «όχι» Λαφαζάνη σε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά

«Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την ομιλία του την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών του κόμματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα» όπως τόνισε.

Κατά τον κ. Λαφαζάνη η Κεντροαριστερά σε όλες τις εκδοχές της «δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας» και «υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.»

«Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας» όπως είπε.

Η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, κατά την Αριστερή Πλατφόρμα, «καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες».

Τοποθετήσεις στελεχών

Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης.

«Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης προσθέτοντας πως πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή. «Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» είπε, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.