Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Ο κύβος ερρίφθη

34

«Ο κύβος ερρίφθη» δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και υποστήριξε πως το κόμμα του θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής.

«Τέλος η Ελλάδα πειραματόζωο. Τέλος η Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων. Ο λαός μας, τον θυμό του, την οργή του, την έκανε ελπίδα και όραμα και θα την κάνει την Κυριακή πολιτική πράξη. Πολιτική πράξη αξιοπρέπειας και αντίστασης. Πολιτική πράξη ανατροπής» είπε.

Ο κ. Τσίπρας όπως έκανε και σε άλλες ομιλίες του ανέπτυξε τις έξι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

– Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας Ευρώπης που αλλάζει. Η Ελλάδα θα προχωρήσει με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρωζώνη χωρίς το φαρμάκι της λιτότητας, με το ευρώ, αλλά χωρίς άλλες θυσίες, με την κοινωνία όρθια.

– Εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια.

– Διαβεβαίωσε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο.

– Υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

– Υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής, της συναλλαγής, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

– Επίσης εγγυήθηκε ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

– Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

– Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

– Δωρεάν ιατρική περίθαλψη.

– Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

– Επιδότηση στέγασης σε 25.000 οικογένειες.

– 13η σύνταξη σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

– Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.

– Κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης/κίνηση.

Επίσης, κατά την ομιλία του είπε ότι «δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς να το ψάξουν, όπως πώς προέκυψε το χρέος, ποιοι αλλοίωναν τα στοιχεία, πού πήγαν 70 δισ. κοινοτικές επιχορηγήσεις, ποια συμφέροντα μας έβαλαν στο Μνημόνιο».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα ενταθεί η προσπάθεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μιλώντας για «ανεκπλήρωτη υποχρέωση σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις χθεσινές αναφορές του Μάριο Ντράγκι, κάνοντας λόγο για μια ακόμα ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά και υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα είναι παράδοξο, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει και τα spreads πέφτουν».

Τέλος, μίλησε για την ελπίδα που έρχεται και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Είναι ο λαός που πάλεψε πέντε χρόνια με τα θηρία. Που πέρασε διά πυρός και σιδήρου όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Αλλά δεν υπέκυψε. Και θα νικήσει. Εμπρός λαέ. Θα νικήσουμε».

Σημειώνεται ότι πριν από την ομιλία του και μόλις έφθασε στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στην Αρχιεπισκοπή και είχε μαζί του συνάντηση περίπου 20 λεπτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.