Ειδησεογραφικό site

«Τσίπρας και Βαρουφάκης πρέπει να πετύχουν», λέει πρώην μέλος της Task Force

37

Την πεποίθησή του πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διαπραγματεύονται σκληρά και μακροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να πετύχουν, εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force, Γενς Μπάστιαν.

Σε συνέντευξή του στην  αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Μπάστιαν, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους και είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα στο διάστημα 2011-2013, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ως προς τον κίνδυνο ενός Grexit, είπε πως πως κάτι τέτοιο δεν το επιδιώκει καμία πλευρά.

Παράλληλα, δήλωσε πως τον ανησυχεί ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, δηλαδή αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών, και αυτό είναι το υπ΄αριθμόν ένα μέλημα.

Κατά την άποψή του, η τωρινή κατάθεση της αίτησης από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά μια συνεπή συνέχιση της ελληνικής στάσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να της παραχωρηθεί χρόνος έτσι ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, και με τον τρόπο αυτό ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της.

Όπως ανέφερε ο Γενς Μπάστιαν, η γερμανική πλευρά και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας αναφέρουν, ότι υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και δεν δέχονται επιλεκτικές τοποθετήσεις, και ως εκ τούτου μια αποδοχή της αίτησης από τους εταίρους της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την άποψή του, από το τί σημαίνει «πρόγραμμα»: ένα χρηματοδοτικό και μεταρρυθμιστικό στοιχείο, ή ένα συνολικό πακέτο, και τη λύση πρέπει να δώσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, πως δεν «βλέπει» έως τώρα να υπάρχει κάποιος κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας μιας προσέγγισης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, και επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλη συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως προσθέτει, έχει μεγάλη στήριξη από τον ελληνικό πληθυσμό.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν από τους πρώτους ξένους οικονομολόγους, ο οποίος μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ελληνικής κυβέρνησης είχε διαμηνύσει – μέσω της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας -πως «η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Τονίζει, ότι υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή λύση, πιστεύει επίσης πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή της τέτοιες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.