Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Είπα στον Νταβούτογλου ότι οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν την προοπτική συνεργασίας

33

Σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Νταβούτογλου από την Αθήνα.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως επισήμανε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπονομεύει την προοπτική συνεργασίας καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας η ελληνοτουρκική συνεργασία,για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου: «Υπογράμμισα ότι η εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Κύπρου καθώς, όπως έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη διεξαγωγή της τρίτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση κρίσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αποτελεί σημαντικό forum για την προώθηση της συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά όχι πλαίσιο για την συζήτηση των εξελίξεων στην νήσο ή του Κυπριακού, για το οποίο οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και να βασίζονται σε άμεσες και ειλικρινείς επαφές, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.