Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε σκληρά – Πρέπει και οι εταίροι μας να κάνουν βήματα

34

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η οποία καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται σκληρά διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη.

«Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους κάλεσε τους εταίρους «να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων «όταν έχει διανυθεί η απόσταση που καθιστά ορατή μια συμφωνία αυτό είναι και το σημείο που κορυφώνεται μια διαπραγμάτευση», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup και όπως ανέφερε η ίδια πηγή ακολούθησε συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Ως προς την αποτίμηση η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση περίμενε να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό).

«Βούληση της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα ληφθούν, να μην είναι μέτρα που θα επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και μείωση εισοδημάτων» πρόσθεσε η πηγή της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι οι εταίροι επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (στο ασφαλιστικό).

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου και όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς έχουμε επιδείξει την βούληση, και έχουμε προβεί σε κινήσεις που το αποδεικνύουν στην πράξη, για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, η οποία όμως θέλουμε να σέβεται τους κανόνες και τους κανονισμούς, αλλά και τη δημοκρατία και την λαϊκή ετυμηγορία».

Υπενθύμισε ότι στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου γίνεται αναφορά για εύρεση κοινού εδάφους και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογεί για να βρούμε το κοινό έδαφος.

Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή εντός του μηνός υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα όπου και θα επιδιωχθεί να τεθεί το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο δε της Συνόδου θα επιδιωχθεί σειρά επαφών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ ως προς το κλίμα που επικράτησε «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή, όπως είπε «φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία και την αγγλική γλώσσα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.