Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Αν θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, να προσφύγουν στο λαό

41

Ξεκάθαρος για άλλη μια φορά όσον αφορά την προσφυγή στις κάλπες εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία ξεκίνησε με ένα σύνθημα από την ΕΠΟΝ: Πολεμάμε και τραγουδάμε. Με αφορμή την προσφυγή της κυβέρνησης στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός. Και την δίνει ανοιχτά και καθαρά, μέσα από τις εκλογές. Αν θέλουν όντως ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν ψήφο εμπιστοσύνης, αν έχει κάποιο νόημα γι’ αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού, ξέρουν το δρόμο: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα».

Χαρακτήρισε, δε, την ψήφο εμπιστοσύνης ως «ψήφο αγωνίας» υποστηρίζοντας ότι «στη δημοκρατία καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν έχει την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη δημοκρατία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ξηλώνει, να καταστρέφει, να συναινεί σε δεσμά της χώρας και των ανθρώπων, ερήμην του λαού».

Παράλληλα έκανε για άλλη μια φορά άνοιγμα για συνεργασίες χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σε κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένα επισημαίνοντας ότι «η αριστερά πρέπει στα λαϊκά ξεσπάσματα να είναι παρούσα με τους ανθρώπους και τις ιδέες της. Όχι να τα κοιτάει από απόσταση και με καχυποψία. Ούτε για να τα καθοδηγεί αφ υψηλού, αλλά να μαθαίνει και να αλληλεπιδρά, μέσα στα κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες. Χρειάζεται, λοιπόν, η Ευρώπη μια αριστερά που να επιδιώκει διαρκώς ευρύτερες συμπαρατάξεις και συσπειρώσεις γύρω από τα επίδικα της συγκυρίας. Τα επίδικα που προκύπτουν από τις δικές της αναλύσεις και όχι από τα ψεύτικα διλήμματα που χτίζει ο αντίπαλος για να επιβιώσει. Χρειάζεται επίσης μια αριστερά που να καταλαβαίνει ότι λύσεις για την κρίση δεν μπορεί να έρθουν με πολιτικές εθνικής περιχαράκωσης, αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο».

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του όχι όμως για να διαχειριστεί μια κατάσταση αλλά για να ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία. Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για «ρεαλιστικό πρόγραμμα που να απαντά στα άμεσα προβλήματα, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τους συσχετισμούς των δυνάμεω

Με αφορμή, μάλιστα, την κριτική που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση κατηγόρησε Σαμαρά και Βενιζέλος ότι τρολάρουν. «Τι άλλο να πει κανείς πέρα από το  ότι το Μέγαρο Μαξίμου, μην έχοντας πια άλλο επιχείρημα άρχισε να «τρολάρει» ασυστόλως. Αλλά δικαίωμά τους είναι να τρολάρουν όσο θέλουν, ας μη νομίζουν όμως ότι μπορούν να πείσουν έτσι κανέναν. Ούτε τα δικά τους στελέχη δε πείθουνε, όχι τον ελληνικό λαό που τέσσερα χρόνια τώρα υποφέρει και δε ξεχνάει έτσι εύκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι τη στάση του πρωθυπουργού το 2011 με τα Ζάππεια και το 2012 «με τα 18 σημεία σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους οπότε αργότερα πήγε στο Βερολίνο για να ζητήσει άφεση αμαρτιών, δηλώνοντας: ¨»ουδείς αναμάρτητος»».

Τα σχόλια είναι κλειστά.