Ειδησεογραφικό site

Τριγμοί και «συναγερμός» στην κυβέρνηση από τις διαφοροποιήσεις – Φόβοι για μελλοντικές διαρροές μετά την αποχή της Ζωής και την «ανταρσία» Χαϊκάλη

34

Σκηνή από το μέλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί η αιφνιδιαστική αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η απόλυτη διαφοροποίηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη στην ονομαστική ψηφοφορία για το αθλητικό νομοσχέδιο την Πέμπτη, εγείροντας ερωτηματικά και προκαλώντας υποψίες για πιθανές διαρροές και σε άλλα σχέδια νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα η ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Ακόμα ένα σημάδι κυβερνητικών τριγμών ήταν και η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ σχετικά με την απόφαση για το Τέμενος του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η σχετική τροπολογία προβλέπει αλλαγές στη χωροθέτηση του οικοπέδου που έχει οριστεί για  την δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό και οι εταίροι της κυβέρνησης «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ζητούν την  απόσυρση της επίμαχης υπουργικής τροπολογίας, την οποία χαρακτηρίζουν ως άκαιρη και άσχετη.

Θυμίζουμε ότι και την Τετάρτη τα ξημερώματα η πρόεδρος της Βουλής είχε και πάλι αιφνιδιάσει, καθώς αμφισβήτησε την κανονικότητα, και συνταγματικότητα τριών υπουργικών τροπολογιών. Επικαλούμενη διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής είχε πει ότι οι εν λόγω τροπολογίες δεν έμοιαζαν απολύτως συμβατές με τις συγκεκριμένες διατάξεις.

Οι πρώτες διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση καταγράφηκαν την Πέμπτη στη Βουλή, με αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο επίμαχο άρθρο 5 και με την καταψήφιση όλων των άρθρων από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλο Χαϊκάλη.

Έκπληξη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Χάρης Κάτανας, ο οποίος επίσης διαφοροποιήθηκε ως προς το άρθρο 5, που αφορά στη δυνατότητα της ΕΠΟ να επιλέγει τακτικούς δικαστές, ενώ ψήφισε όλα τα υπόλοιπα άρθρα.

Ο κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα άρθρα 5 και 15 και έτσι το τελευταίο αποσύρθηκε από την ονομαστική, ενώ αναμένεται η απάντηση της UEFA. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε αποχή στο άρθρο 5 του αθλητικού που αφορά στους δικαστές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η πρόεδρος της Βουλής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε άλλες ψηφοφορίες».

Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν κυβερνητικούς τριγμούς, με την αποχή της κυρίας Κωνσταντοπούλου να λαμβάνεται ως κίνηση σημαντικής πολιτικής σημασίας, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ανταρσία από την πλευρά των ΑΝΕΛ, καθώς, εκτός από την καταψήφιση από τον κ. Χαϊκάλη, έλειπαν και ακόμα πέντε βουλευτές του κόμματος.

Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε επεισοδιακά και με διαρροές, λόγω επίμαχων άρθρων, για τα οποία εκφράστηκαν επιφυλάξεις, αλλά και εξαιτίας της επιστολής-«βόμβας» της ΕΠΟ, η οποία… έβαλε φωτιές στο υπουργείο και στον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή.

Συνολικά, το αμφιλεγόμενο άρθρο 5 ψηφίστηκε από 246 βουλευτές, εκ των οποίων «ναι» είπαν οι 146, «όχι» 67 και «παρών» 33. Στο άρθρο 13 ψήφισαν συνολικά 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 156 και κατά 91. Στο άρθρο 14 συνολικά ψήφισαν 247 βουλευτές: υπέρ ψήφισαν 149, κατά 91 και παρών 7.

«Θεωρούμε πως εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια συζήτησης, και για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη οι άλλοι» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην καταληκτική του παρέμβαση επί του νομοσχεδίου.

Η διάταξη λέει ότι η ΕΠΟ θα επιλέγει τακτικούς δικαστές από λίστα που θα συντάσσει η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο. Η θητεία τους θα είναι τριετής. Εκφράστηκαν δύο προβληματισμοί: κατά πόσον επιτρέπεται συνταγματικά η ΕΠΟ, που είναι ΝΠΙΔ, να επιλέγει τους τακτικούς δικαστές, δηλαδή από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αν  είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο να ορίζει τη διάρκεια της θητείας ή τη διαδικασία επιλογής.

Ο κ. Κοντονής νωρίτερα είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι «είχαμε χθες μια διελκυστίνδα τηλεφωνημάτων με την UEFA, για να καταλάβουμε ακριβώς ποιες είναι οι ενστάσεις της, παρά το ό,τι όσα έφερα εδώ ήταν συμφωνημένα. Εξετάζουμε ορισμένα ζητήματα, εάν μπορούν να είναι συμβατά. Εξετάζουμε για σύντομο χρονικό διάστημα και, αν υπάρξει κάτι, θα το ανακοινώσουμε»

Τα σχόλια είναι κλειστά.