Ειδησεογραφικό site

Τραγωδία δίχως τέλος στο Νεπάλ – 42 οι νεκροί

28

Ενώ το Νεπάλ δεν έχει κλείσει ακόμα τις πληγές του από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ του περασμένου Απριλίου σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους, ένας ακόμα ισχυρός σεισμός τρομοκρατεί τους κατοίκους της χώρας.
Αυτή τη φορά δόνηση μεγέθους 7,3 Ρίχτερ έπληξε τη χώρα με επίκεντρο στην πόλη Νάμσε Μπαζάρ, κοντά στο Έβερεστ.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 42 νεκρούς και 1.117 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Το υπουργείο Υγείας τόνισε πως στο σημείο επιχειρούν διασώστες, οι οποίοι κατόρθωσαν να ανασύρουν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, οι οποίοι είχαν καταπλακωθεί από συντρίμμια στην επαρχία Ντολάκα. Ο γιατρός Πρανάβ Σέτι, μέλος της ομάδας διασωστών μιλώντας στον Telegraph προσπάθησε να περιγράψει το κλίμα μετά τον τρομακτικό σεισμό.

«Όλοι βρίσκονται ακόμα έξω. Οι ντόπιοι στο Κατμαντού είναι πολύ τρομαγμένοι ώστε να επιστρέψουν στα κτίρια καθώς φοβούνται ότι μπορεί να καταρρεύσουν. Βλέπω πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά να μένουν έξω ακόμα και κάτω από τον καυτό ήλιο. Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία διανέμουν νερό και μπισκότα», δήλωσε ο γιατρός.

«Η ομάδα μας αμέσως έσπευσε στο νοσοκομείο Πατάν όπου είχε ήδη ξεκινήσει να παρέχει πρώτες βοήθειες. Μία ακόμα ομάδα μας επιχειρεί με ελικόπτερο», πρόσθεσε ο γιατρός.
Παράλληλα, ένας ακόμα κάτοικος μίλησε στη βρετανική εφημερίδα κάνοντας λόγο για τρομοκρατημένους πολίτες.

«Μπορούσα να διακρίνω τον τρόμο στο βλέμμα των ανθρώπων που είχαν βιώσει τον πρώτο σεισμό. Ευτυχώς μπορέσαμε να καταφύγουμε σε ασφαλές σημείο. Αυτό μας υπενθυμίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση αυτή για όλους», δήλωσε ο κάτοικος.

Ένας Βρετανός επισκέπτης που βρισκόταν στο Κατμαντού τη στιγμή του σεισμού μίλησε στο BBC περιγράφοντας τις σκηνές πανικού που βίωσε και πάλι το Νεπάλ.

«Μπορούσες να νιώσεις πόσο ισχυρό ήταν. Διήρκησε περίπου 25 δευτερόλεπτα. Το έδαφος έτρεμε, τα πουλιά άρχισα να κρώζουν, μπορούσες να νιώθεις τα κτίρια να τρέμουν», δήλωσε ο Σάιμον Κοξ στο βρετανικό δίκτυο.

«Υπήρχε ακόμα ένας μετασεισμός και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Ο μετασεισμός ενίσχυσε τον πανικό και το άγχος. Ο κόσμος άρχισε να κλαίει. Τώρα είναι ήρεμοι, αλλά μπορείς να διακρίνεις ότι είναι φοβισμένοι», πρόσθεσε ο Κοξ.

Στο μεταξύ, ισχυροί είναι και οι μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή του Κατμαντού και της πόλης Νάμσε Μπαζάρ, ενισχύοντας την ανησυχία των κατοίκων. Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Νέου Δελχί υποστήριξαν ότι ένιωσαν την ισχυρή δόνηση.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων είναι οι Σιντουπατσόκ, Ντολάκα, Κατμαντού, Λαλιτπούρ, Σιντούλι, Σουνσάρι, Ρουατάχ, Σαρλαχί, Ντανούσα, Ραμετσάπ.

Ενδεικτικό της έντασης του σεισμού είναι και βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από κλειστό κύκλωμα στο εσωτερικό του κοινοβουλίου της χώρας, όπου τη στιγμή που ένας από τα μέλη του βρίσκεται στο προεδρείο η αίθουσα σείεται και οι βουλευτές τρέχουν πανικόβλητοι εκτός του κτιρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.