Ειδησεογραφικό site

Ε.Ε: Η τρόικα θα επιστρέψει μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις – Νέα κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου – Βloomberg: Η τρόικα είναι εξοργισμένη με την Αθήνα

76

Να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την εμπλοκή στις συζητήσεις με την Τρόικα, ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Ένα μήνα μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των ελεγκτών από την χώρα μας και 24 ώρες μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελών προς την Αθήνα «να τελειώνει» με τις αντιρρήσεις της σε όσα ζητούν οι δανειστές, για να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις,οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα εξετάσουν ποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες θα απαιτηθούν, για να αποφευχθει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην διαραγμάτευση με τους δανειστές. Αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η απουσία εθνικής ομοψυχίας καθιστά πιο αδιάλλακτους τους δανειστές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο –με τη μορφή τουλάχιστον που το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.

Για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Τρόικα, που θέτει και θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση σκέφτονται να παρουσιάσουν την Παρασκευή νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα «κουρεύει» το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,8% ή και μόλις 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, προκειμένου να αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και χωρίς νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα. Οι ελεγκτές ανοίγουν ξανά το θέμα αυτό, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη ρύθμιση χρεών όπως τη σχεδιάζει, με την απειλή ότι έτσι θα χάσει έσοδα από φόρους το 2015 και θ πρέπει να τα αναζητήσει από άλλες πηγές

Στην πράξη οι δανειστές έχουν σχεδόν αποθρασυνθεί και εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όχι τόσο για να επιβάλουν κάθε σκέψη και άποψή τους, αλλά για να «μπλοκάρουν» τις κρίσιμης σημασίας συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» και την ρύθμιση του χρέους. Παίζουν με την κυβέρνηση σαν την γάτα με το ποντίκι, πιέζουν με την έλλειψη χρόνου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφοβίζουν την κυβέρνηση με δύσκολες αποφάσεις για αντιδημοφιλή μέτρα, καραδοκώντας πότε θα κάνει την λάθος κίνηση η ελληνική πλευρά για να την «πλαγιοκοπήσουν» με δημόσιες δηλώσεις και απειλές. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κινήθηκε και η χθεσινή διαρροή από τις Βρυξέλλες πως οι δανειστές δίνουν προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση προκειμένου να προσαρμοστεί ώστε να επιστρέψει η Τρόικα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές, ότι οι δανειστές ζητούν μία ευρύτερης συναίνεσης πολιτική λύση στην Ελλάδα για την συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε αυτή να κυρωθεί ευκολότερα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια άλλων κρατών. Τους απασχολεί με ποια κυβέρνηση συζητούν τη συμφωνία και ποια… θα την εφαρμόσει –ειδικά όταν βλέπουν διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκφραστής της σκληρής γραμμής είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οι δανειστές κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 3 δισεκ. ευρώ το 2015 ενώ διατηρούν στο τραπέζι θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παρά την αντίσταση της Αθήνας.

Τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβελη, ο οποίος αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι “παραμένει άγνωστο ποτέ θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα”.

Ο κ. Χαρδουβελης διέψευσε τις διαρροές περί τελεσιγράφου 48 ωρών της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τριμερή. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν πάντως ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Πάντως όσο η διαπραγμάτευση μένει ανοικτή καθυστερεί και συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για την διευθέτηση του χρέους. Είναι πλέον περισσότερο πιθανό η συζήτηση να μεταφερθεί για το νέο έτος και να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν αυτό από την αρχή στις προθέσεις των δανειστών που ήθελαν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα πριν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές η συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν μία συνολική απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μαζί να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο και την διευθέτηση του χρέους ή διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα σε αλλαγή κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το blame game γύρω από την “λαθάρα” όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να σημαδεύουν τον υπουργό Οικονομικών σε σημείο που η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία βούλτεψη χθες δήλωσε ότι “ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει την εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού”. Σε ερώτηση δημοσιογράφου πάντως για το αν ο ίδιος νιώθει ότι τον άδειασαν ο κ. Χαρδούβελης απάντησε αρνητικά.

Εν τω μεταξύ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, απαντώντας σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ που του απέδιδαν ευθύνες για τον λάθος χειρισμό, λέει ότι “δεν έχει καμία ευθύνη και αυτό το γνωρίζουν και στο ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι ειδικά στο θέμα των 100 δόσεων είχε διαπραγματευθεί με την Τρόικα την αρχική διατύπωση που αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες δόσεις -όχι τις μη ληξιπρόθεσμες- και η οποία είχε συμπεριληφθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού”.

Ε.Ε.: Η τρόικα θα επιστρέψει μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

«Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας», τόνισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Βloomberg: Η τρόικα είναι εξοργισμένη με την Αθήνα

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς στήριξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο

«Οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι εξοργισμένοι με την Αθήνα» εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στα ανοιχτά θέματα των δανειστών με την κυβέρνηση.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για «αδιέξοδο», λόγω το οποίου η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς στήριξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί.

«Η Αθήνα δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρξε στο Eurogroup σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας» τονίζει το πρακτορείο.

Το πρακτορείο προειδοποιεί ότι ο χρόνος τρέχει: «Η κυβέρνηση και οι πιστωτές της πρέπει να ολοκληρώσουν την τελευταία επιθεώρηση έως τις 8 Δεκεμβρίου οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους συνεδρίαση για το τελευταίο έτος» σημειώνει.

«Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης θα ανοιχτεί ο δρόμος για συμφωνία για τη γραμμή πίστωσης που θα αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα. Η αποτυχία θα άφηνε το πλέον καταχρεωμένο κράτος της Ευρώπης χωρίς οικονομική βοήθεια, καθώς το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επιτρέπει την εκταμίευση πόρων για διάσωση κρατών που δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες» εξηγεί το Bloomberg.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση», είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα θα συζητηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μαξίμου , ενώ οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να βρεθεί λύση το ταχύτερο για να προχωρήσει η συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.