Ειδησεογραφικό site

Τρία ελληνικά αεροδρόμια στους πρωταθλητές Ευρώπης το 2014

56

Τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Μυκόνου και της Σαντορίνης περιλαμβάνονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά την αύξηση της επιβατικής τους κίνησης για το 2014.

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία του πανευρωπαϊκού φορέα εμπορικών αεροδρομίων ACI Europe -Airports Council International-, η Ελλάδα, μαζί με έξι ακόμη χώρες (Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βέλγιο και Ιρλανδία) κινούνται ψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου για το 2014, ο οποίος διαμορφώθηκε στο »υγιές» 4,9% ως προς την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Η ACI Europe κατατάσσει τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες:
Η πρώτη ομάδα είναι τα αεροδρόμια που υποδέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες κάθε χρόνο, με μία αύξηση για το 2014 στο 4,8%. Στην κατηγορία αυτή η Κωνσταντινούπολη (IST) σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με 10,6% και ακολουθεί η Μόσχα (SVO) με 7,9% αύξηση, το Λονδίνο (LGW) με +7,5%, το έτερο αεροδρόμιο της Μόσχας (DME) με άνοδο της επιβατικής κίνησης κατά 7,4% και η Βαρκελώνη με +6,6%.

Στη δεύτερη κατηγορία με αεροδρόμια που δέχονται από 10 έως 25 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, μετά την Κωνσταντινούπολη (SAW) με μία αύξηση κατά 25,4%, βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας με αύξηση κατά 21,3% και ακολουθούν Βρυξέλλες (14,7%), Λισαβόνα (13,3%) και Λονδίνο (STN) με 11,8%.

Στην τρίτη κατηγορία των αεροδρομίων που δέχονται από 5 έως 10 εκατομμύρια επιβάτες η πρώτη θέση ανήκει στο διεθνές αεροδρόμιο Basel- Mulhouse- Freiburg με αύξηση κατά 11,1%.

Δύο ακόμη ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονται στην τέταρτη κατηγορία, των αεροδρομίων που υποδέχονται κάτω από 5 εκατ. επιβάτες το χρόνο: Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μία αύξηση κατά 31,3% για το 2014 και το αεροδρόμιο της Μυκόνου με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 26,9%.

Ο μήνας Δεκέμβριος…

Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο, τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια βρέθηκαν στους »πρωταθλητές» του μήνα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιβατών στην κατηγορία τους. Στη δευτερη κατηγορία (10- 25 εκατ. επιβάτες) το Ελ. Βενιζέλος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 27,2% και ακολουθεί δεύτερη η Κωνσταντινούπολη SAW με 18,6%. Στην τέταρτη κατηγορία, των μικρότερων αεροδρομίων με κίνηση χαμηλότερη των 5 εκατ. επιβατών ετησίως βρέθηκαν πρώτα τα Χανιά με άνοδο κατά 86,8%, στην τρίτη θέση η Μύκονος με 44,1% και πέμπτη η Κεφαλλονιά με 39,1%.

..και ο Ιανουάριος

Ειδικά για το Ελ. Βενιζέλος, η επιτυχημένη πορεία του περασμένου έτους συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2015, με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου με τα στοιχεία να μιλούν για αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 28% στο σύνολο. Η επιβατική κίνηση του εσωτερικού συνέχισε την ανοδική της πορεία καταγράφοντας αύξηση κατά 43,9% η οποία μεταφράζεται σε 375.994 επιβάτες.

Εξακολουθούν να αυξάνονται όμως και οι επιβάτες του εξωτερικού με άνοδο κατά 19,6%. Σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό μεταφράζεται σε 98.386 παραπάνω επιβάτες από τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους. Συνολικά τον Ιανουάριο οι επιβάτες του εξωτερικού ανήλθαν στους 599.461.

Τα σχόλια είναι κλειστά.